Предвижда се изграждане на укрепителна конструкция и ремонт на компрометиран водосток

Над 2,5 млн. лева ще бъдат инвестирани във възстановяването на участъка при 10-и км на път II-14 Видин – Кула – Връшка чука. Подписан е договорът за строителен надзор при изпълнение на укрепителните дейности в отсечката между селата Бела Рада и Войница. Той ще бъде осъществяван от „Пътинвест-инженеринг“ АД. Предстои и подписване на договора за изпълнение на строителните работи. Обществената поръчка ще бъде възложена на „ИСА 2000“ ЕООД.

Договорът за изпълнение на строително-монтажните работи е за 2 534 036 лв. с ДДС, а за надзор – 39 384 лв. с ДДС.

Интензивните валежи през 2014 г. активизираха свлачищна зона на път ІІ-14 в участъка от км 10+100 до км 10+260 и предизвикаха пропадане на пътната настилка и отваряне на дълбоки пукнатини. Разрушен е и тръбен водосток при 10-и км, който не поема повърхностните води, с което процесът на свличане се ускорява и предизвиква пропадане на пътната настилка. Това наложи възлагането на проектантски работи, които да изяснят причините за възникналите дестабилизационни процеси, както и да се предложат конкретни мерки и технически проект за трайно укрепване и възстановяване на засегнатия участък.

Отсечката е затворена за движение, а трафикът на моторни превозни средства е пренасочен по обходен маршрут – по стария път II-14, който е в непосредствена близост до авариралия участък. Скоростта е ограничена до 40 км/ч. Поставена е необходимата пътна сигнализация. Проектът за възстановяване на участъка при 10-и км на пътя Видин – Кула – Връшка чука предвижда изграждането на укрепителна пилотно-анкерна конструкция за трайно стабилизиране на отсечката. Ще се подобри отводняването и ще бъде реконструиран компрометираният водосток. Срокът за изпълнение e 110 дни. Обектът е предложен за финансиране по Приоритетна ос 4 „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища“ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си