Навигатор Home » Икономика » С 23 проекта откриват 5000 работни места в страната

С 23 проекта откриват 5000 работни места в страната 

Сериозен интерес към България за разширяване на своя бизнес проявиха компании, работещи в сферата на ИТ технологиите, роботиката и киберсигурността

23 инвестиционни проекта по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани през 2017 година. Те са на стойност 300 млн. лв. и при реализацията им ще бъдат открити 5000 работни места. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. 12 от проектите са в сферата на високотехнологичните производства и услуги.

България се утвърждава като желана инвестиционна дестинация – с добри макроикономически показатели – 6,4% ръст на индустриалното производство в преработващата промишленост, 6,5% безработица. Подобрява се достъпът до финансиране на малки и средни фирми, включително и чрез Българската банка за развитие. Това прави България една от най-конкурентоспособните инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа, изтъкна зам.-министърът.

Осем български компании се представиха на най-голямото технологическо изложение в Близкия изток, което се състоя преди дни в Дубай, съобщават от Българската агенция за инвестиции. Фирми от Дубай, Саудитска Арабия, Египет, които работят в сферата на ИТ технологиите, роботиката и киберсигурността, показаха интерес към България с цел разширяване на своя бизнес. По време на българското участие са се състояли над 500 срещи с участници от над 20 държави, от които ОАЕ, Бахрейн, Англия, Индия, Италия и др.

Производителят на автомобилни компоненти Leoni със завод в Плевен

Немският производител и доставчик на компоненти за автомобилната индустрия Leoni представи дейността си и намеренията за инвестиции в Плевен, съобщиха от общината. Компанията планира да изгради производствено предприятие в града през 2018 г.

Информационната кампания стартира със среща на мениджъри от фирмата с кмета на община Плевен Георг Спартански и ръководители на местни институции. Две презентации пред по-широк кръг граждани и представители на Бюрото по труда разкриха проектите на компанията за откриване на работни места в региона. Тя е един от най-големите инвеститори в Европа с 92 предприятия в 31 страни и над 82 000 служители.

Добавете коментар