Навигатор Home » На фокус » С 1,65 млрд. лв. изграждат отново жп линията Елин Пелин – Септември

С 1,65 млрд. лв. изграждат отново жп линията Елин Пелин – Септември 

Най-скъпо ще е строителството на първите 20 км от Елин Пелин към Костенец

Проектът предвижда и 14-километров тунел, който ще бъде най-дългият в България

Катя КОСТОВА

С над 1,65 млрд. лв. с ДДС ще бъде отново изградена жп линията между гарите Елин Пелин и Септември, като в отделни участъци ще се минава по изцяло различно от досегашното трасе.

За участъка до гара Костенец обявената обществена поръчка е на стойност над 1,024 млрд. лв. без ДДС, която е разделена на 3 обособени позиции. Търгът трябваше да стартира още през есента на 2016 г., до януари 2017 г., обаче все още не бе готова тръжната документация, а от Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) прогнозираха, че подготовката върви и търгът трябва да бъде обявен до началото на март, което заради предстоящите тогава избори не стана.

Участъкът е част от жп линията София – Пловдив и се финансира по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”. Именно затова проектът трябва да бъде завършен до края на 2022 г., защото в противен случай можем да загубим еврофинансирането. Крайният срок за подаване на оферти е 5 октомври 2017 г.

4-5_Transport.2

Трасето ще бъде с нова по-съвременна контактна мрежа

Най-скъпа и сложна е първата отсечка от 20 км. По нея се предвижда изграждането на 2 двойни тунела от 15 342 метра. Единият от тях е дълъг над 14 км и ще е най-дългият в България. Сегашният номер едно „Козница” на Подбалканската линия е дълъг около 6 км. Цената на бъдещото най-голямо подземно жп съоръжение в страната ще излезе около 500 млн. лв., които ще бъдат покрити с европейско финансиране. Тунелът трябва да се изгради за 6 години, пише в обявената обществена поръчка за продължаването на железопътната магистрала между София и Бургас, чиято модернизация започна с европейски средства в предишния програмен период.

По първия участък е предвидено построяването на още 8 моста и естакади, нова гара в Елин Пелин, спирка Побит камък и разделен пост при Вакарел. Прогнозната стойност на първите 20 км е 554 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 6 години.

Втората обособена позиция е за изграждане на 20 км железен път. По участъка ще има само 3 моста. Отсечката е най-лека за изпълнение и е с най-ниска прогнозна стойност от 116 млн. лв. Предвиденият срок за изпълнение е 4 години.

Третата обособена позиция е за изграждането на 11 км нова жп линия, но половината от дължината на трасето е под земята. Затова и прогнозната стойност е далеч по-висока – 354 млн. лв. По проекта се предвижда построяването на 8 еднотръбни тунела с обща дължина от 5,478 км, както и 13 моста и виадукта. Срокът за завършване е 5 години и половина. Изграждането на половината от подземните съоръжения се предвижда да става по открит способ, а на останалите – по тунелен. Във всички тях трябва да има евакуационни изходи.

Няколко дни след като бе отворена процедурата по голямата поръчка, НКЖИ обяви и втората – за нова линия между Костенец и Септември, на обща стойност почти 361,5 млн. без ДДС.

Отсечката е с дължина от 24,5 км, а реализацията на проекта ще се финансира по Механизма за свързване на Европа. За поръчката ще се приемат оферти до 9 октомври. Тя обхваща проектиране, строителство на железен път с проектна скорост 160 км/ч за пътнически и 120 км/ч за товарни влакове, както и авторски надзор и пускане в експлоатация. В участъка се предвижда изграждане на три тунела с приблизителна обща дължина около 4,5 км, три пътни надлеза и един подлез, 23 моста и неголеми виадукти с обща дължина от 2,2 км.

4-5_Transport.3

Планира се изграждането и на множество жп мостове и виадукти

Основният критерий за оценката на предложенията на участниците ще е цената. Тя ще има тежест в оценяването от 60%. Останалите показатели са изпълнението на проектирането, продължителността на прекъсванията на трафика по време на реализация на проекта, срокът за изграждане на тунел № 11, срокът за виадукт на км 83+259, влагане в строежа на изкопаните земни маси и инертни материали от участъка, както и срокът за експлоатация на гара Белово с пултове за временно управление.

Към участниците в процедурата има изискване да са изпълнили поне едно ново строителство, модернизация или реконструкция на железопътна инфраструктура. Кандидатите трябва да имат и застраховка „Професионална отговорност” за проектиране за строежи първа категория в размер на 300 хил. лв. и за строителство на сгради първа категория от 600 хил. лв.

Срокът за изпълнение на поръчката след подписване на договора е за 60 месеца.

По транспортната оперативна програма за периода 2014-2020 г. се предвиждат 220 км жп линии, изграждане и модернизиране на шест жп гари, 67 км нови автомагистрали и съответно 12 метростанции и 12 км нови метролинии, отчетоха преди време от МТИТС.

48% от парите по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” са договорени, 10% са разплатени към изпълнителите на обществени поръчки, като близо половината от тях са авансови плащания.

Механизмът „Свързана Европа” е другият източник на финансиране, като от него са договорени 294 млн. евро, от които 285 млн. евро са за жп проекти. НКЖИ е най-големият бенефициент за този програмен период с близо 1 млрд. евро средства.

Българо-унгарско обединение спечели първия участък след София

Преди около година българо-унгарското обединение „Келет – АБ” бе избрано да модернизира 23-километровата жп линия София – Елин Пелин с цена от 120 млн. лв. без ДДС. Финансирането е осигурено по механизма „Свързана Европа”. Договорът бе подписан в началото на ноември.

В участъка София - Елин Пелин, който вече се проектира, се предвижда ремонт на гарите Подуяне, Искър и Казичене

В участъка София – Елин Пелин, който вече се проектира, се предвижда ремонт на гарите Подуяне, Искър и Казичене

Избраният изпълнител получи най-висока комплексна оценка от 99,23 точки и даде най-ниската цена. В дружеството влизат унгарската „Келеб УТ” и хасковската АБ.

Жп линията София – гара Елин Пелин е част от т. нар. жп магистрала „Тракия” от София до Бургас. Нейната модернизация е в ход от миналия програмен период с европейски средства. Плановете са през този програмен период да бъде довършено и направлението до столицата.

В участъка е предвиден и ремонт на гарите Подуяне, Искър и Казичене. По протежение на линията, която минава през редица населени места, ще бъдат поставени нови шумозащитни съоръжения и огради, които да предотвратят инциденти при неправилно пресичане. Ще се изградят нови пешеходни подлези и надлези.

Срокът за изпълнение е 4 години, като след ремонта проектната скорост на железния път трябва да достигне 160 км/ч за пътническите влакове и 120 км/ч за товарните.

Скоростната отсечка Крумово – Свиленград вече е факт

Преди коледните празници миналата година у нас бе пусната първата скоростна жп отсечка. Тя е между гарите Крумово и Свиленград. По нея пътническите влакове могат да развиват скорост от 160 до 200 км/ч, а товарните – 120 км/ч.

Проектът се реализираше в продължение на цели 17 години, а вложените инвестиции бяха над 663 млн. лв. по ОП „Транспорт” (2007-2013 г.). Само за линията между Димитровград и Харманли сумата възлезе на 136 млн. лв. без ДДС.

4-5_Transport-kare-2

Първата скоростна жп линия у нас между гарите Крумово и Свиленград вече е факт

По трасето са премахнати 17 прелеза и са изградени 10 нови пътни и 7 пешеходни надлеза и 3 пешеходни подлеза. Основно са ремонтирани общо 11 гари по маршрута Катуница, Поповица, Първомай, Димитровград, Нова Надежда, Симеоновград, Харманли, Любимец, Свиленград. Общо реконструкцията и удвояването обхванаха приблизително 150 км железен път, изграждане на контактна мрежа, тягови подстанции, системи за сигнализация, телекомуникации и радиоуправление, малки и големи съоръжения, които да позволяват бъдещо удвояване на цялата линия.

Вложените средства за изграждане на цялото направление от Пловдив до границите с Турция и Гърция са около 867 млн. лв. С пускането на линията пътуването от Димитровград до Симеоновград с влак вече отнема само 12 минути.

Модернизацията на линията започна още по времето на предприсъединителните фондове.

Министър Ивайло Московски:

Трасето София – Скопие е приоритет в отношенията ни с Македония

4-5--Makedonia

Транспортните министри на България и Македония Ивайло Московски и Горан Сугарески

Изграждането на жп линията София – Скопие е приоритет в отношенията между България и Македония. Около това мнение се обединиха по време на скорошната си среща министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на транспорта и комуникациите на Македония Горан Сугарески. Коридор Ориент/Източносредиземноморски и транспортната връзка между Югозападните Балкани е от съществено значение за свободното преминаване на пътници и товари и за двете страни, бе подчертано на срещата. Реализацията на проекта е свързана с осигуряването на средства за изграждането на линията на македонска територия, модернизацията на съществуващото трасе София – Гюешево, както и строителството на участък от 2,5 км от гара Гюешево до македонската граница. Министър Московски заяви, че България очаква гаранции от македонска страна за изграждане на трасето на тяхна територия.

Според Ивайло Московски за програмния период 2014-2020 г. по ОП  „Транспорт и транспортна инфраструктура“ са осигурени средства за цялостната подготовка на проекта за модернизация на жп линията София – Перник – Радомир – Гюешево.

4-5-MAK--newМакедонският министър Горан Сугарески информира за напредъка на проекта за изграждането на нова железопътна линия от Крива Паланка до границата с България, като част от Общоевропейския коридор VIII, от Радомир до Беляковци. От българска страна ще участват експерти, които ще наблюдават дейностите и ще оказват съдействие на македонската страна. Проектът ще се изпълнява в близост до границата с България и в неговия обхват попада трансграничният тунел „Деве Баир“.

Отговор на С 1,65 млрд. лв. изграждат отново жп линията Елин Пелин – Септември

  1. Smithk61

    How To Buy Cheap Generic Ceclor 500mg bdfdddbegfdbfcek

     

Добавете коментар