Навигатор Home » Региони » С 12 млн. лв. преобразяват площад „Централен“ в Пловдив

С 12 млн. лв. преобразяват площад „Централен“ в Пловдив 

16_Plo6tad-1

В техническото задание за реконструкцията е включен и ремонтът на подлеза на ул. „Гладстон“

Реконструкцията на площад „Централен“ ще бъде разделена на три зони – до подлеза на „Тримонциум”, като тук са включени археологическите разкопки, пространството от северната страна на Централна поща до булевард „Цар Борис III Обединител“ и ремонт на подлеза на ул. „Гладстон”. Това съобщи на пресконференция кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

16_Plo6tad-2Стана ясно, че в техническото задание за реконструкцията на площада е включен и ремонтът на подлеза на „Гладстон“. Така прогнозната сума на проекта ще достигне 12 млн. лв.

След направеното обследване и изготвен технически проект са ясни стъпките за ремонт на подземното съоръжение. Там ще се извърши обрушване, поставяне на изолация, измазване, боядисване, подмяна на елинсталацията и осветлението.

„Екипът на археолога Мая Мартинова има още работа по разкопките на Одеона, близо до мястото, където намериха стена на обществена сграда и монетата на император Комод“, заяви кметът.

Едно от условията в проекта е настилката да бъде от естествени материали – паваж, гранит, камък, за да се подчертаят Форумът и археологическите разкопки. Под площад „Централен“ ще бъде изградена и цялостна подземна комуникация, канализация, газификация.

Целта е площадът да бъде готов за инициативите през 2019 година, което включва и поставяне на мобилна зала, която тепърва предстои да бъде закупена.

16_Plo6tad-3

По време на археологическите разкопки пред Централна поща в Пловдив бяха открити ценни артефакти от Античността

Паркингътдо „Тримонциум” може да бъде намален за сметка на пешеходната алея, която ще се разшири за удобство на гражданите. Увеличаването на пешеходните пространства в центъра на града до улица „Цар Асен“ и премахване на паркинга на улица „Иван Вазов“ до Военния клуб ще бъдат обезпечени с изграждане на два многоетажни паркинга на мястото на ДКЦ 6 и на бившия ТЕЛК на улица „Четвърти януари“. Целта на община Пловдив е до края на 2018 година пешеходното пространство да е максимално отворено за посетители.

 

Добавете коментар