Всяка година фестивалът „Фолклорен извор“ събира в с. Царевец състави от страната и чужбина

Развитието на форума ще бъде подпомогнато и от трансграничен проект с Румъния за културен обмен

Лилия ЦВЕТАНОВА

Министерството на културата за първи път отпусна 10 хиляди лева за цялостна дигитализация на Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ като част от културното нематериално наследство – български фолклор, обичаи и традиции. Форумът се провежда традиционно в свищовското село Царевец.

Именно устойчивото и успешно развитие на фестивала бе причината да бъде одобрен и проект по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Той е на обща стойност 1,5 млн. евро, уточниха от община Свищов. Проектът касае културния обмен в трансграничния регион и ще се реализира между кметство Контеще, Румъния, и кметство Царевец, България. В него е заложен ремонт на сградата на бившето училище в с. Царевец, където ще бъде изградена хотелска част, конферентни и репетиционни зали, открити и закрити сцени за развитие и популяризиране на фолклорното национално богатство. Предвидени са посещения на групи – с цел културен обмен и популяризиране на традициите и обичаите между държавите от двете страни на река Дунав и др.

Фестивалът се провежда от седем години под патронажа на Министерството на културата. От миналата година стана част и от голямото семейство на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (CIOFF). Това лято от 2 до 5 август фестивалът ще се радва на посещение от няколко международни състава, които ще бъдат представени с наближаването на фолклорното събитие.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си