12 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

С такса от всеки пътуващ туроператори пълнят гаранционен фонд

С такса от всеки турист да се попълни гаранционния фонд за пътувания, обмислят туроператори. Идеята е заложена в проект на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Мярката се налага тъй като в нашия застрахователен закон има дупка – потребителят не може да бъде обезщетен на 100%, а застрахователят не е длъжен да го върне в страната откъдето е тръгнал. Именно това са основните причини за създаването на проекта, който би могъл да се финансира по два различни начина.

Обикновено всеки туроператор е длъжен да заплати 5000 лв. начална такса за регистрацията на своето дружество. Бърза сметка показва, че 3000 туроператори, които работят на територията на страната, са дали близо 15 млн. лв. в бюджета, част от които могат да бъдат пренасочени към въпросния гаранционен фонд.

Алтернативен вариант пък е събирането на такса от всеки турист. Подобна практика има в Дания, където, за да се запълни фондовата каса, туроператори е трябвало да плащат по 5 крони, или 1.30 лв. на турист. Според експерта, за да се напълни касата у нас, ще са необходими 5 млн. лв.

Гаранционният фонд ще поеме 100% от щетите, възникнали по време на пътуване. Той ще гарантира и прибирането ни у дома при форсмажорни обстоятелства. Планирано е новата структура да осигурява въздушен или друг вид транспорт, чрез който туристите, блокирани в дадена страна, ще могат да се върнат вкъщи в рамките на 24 часа.

Related Articles

Нова детска градина в кв. „Малинова долина“ в София отвори врати

Започнаха заниманията на децата в четири групи в новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София. Тя е реализирана върху общински имот с...

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ