С проект по енергийна ефективност обновяват сградата на община Бургас

Зданието постига клас В, ще спести голямо количество вредни емисии във въздуха

0
И в миналото, и днес сградата на общината е една от най-красивите в Бургас
Ирина ГЕНОВА

Проект „Обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на Община Бургас на ул. „Александровска” №26” стартира с процедура за избор на изпълнител проектант.

Това съобщи главният архитект на общината Веселина Илиева.

След въвеждане на мерките по проекта енергийното потребление на сградата ще намалее с над 60%. Така зданието ще постигне клас В, доста по-висок от сегашния D, и ще спести голямо количество вредни емисии във въздуха.

 Проектът

Предвижда се монтирането на изцяло нова отоплителна система и извършването на вътрешно саниране, тъй като сградата на общината е паметник на културата и не може да се накърнява външната й фасада.

Затова проектът ще бъде съгласуван с Министерството на културата.

Модернизацията ще позволи премахването на външните тела на климатици, които в момента висят върху сградата. На покрива ще бъде инсталирана фотоволтаична система за производство на собствена енергия, която да се използва за задвижване на асансьора, като сегашният стар ще бъде подменен с нов.

Друга важна мярка по проекта е подобряване на достъпа за хора с увреждания. Цялостно стремежът е сградата да стане по-комфортна и достъпна за стотиците граждани, които ежедневно влизат в нея за административни услуги.

В проекта е заложено фасадно и художествено външно осветление, което да подчертае архитектурата на сградата.

Предвижда се смарт управление на системите на отопление, вентилация и климатизация.

Проектът е по ОП „Региони в растеж“ на обща стойност 1 500 000 лв., а собственият принос на общината е в размер на 784 243 лв.

Предстои да бъде пусната обществена поръчка за изпълнител на проектирането, а след това и на строително-монтажните работи. Срокът, в който те трябва да се реализират, е краят на 2019 г.

Ще се направи такава организация, че през цялото време на ремонта служителите да си бъдат на работните места и да обслужват гражданите при осигурени безопасни условия за влизане и излизане от сградата.

 История

Сградата през 70-те години на миналия век

Строителството на сградата на община Бургас е започнало през 30-те години на миналия век по проект на архитект Георги Овчаров на мястото на изгорялата градска библиотека. Тя е проектирана именно за административна сграда.

Завършена е цялостно през 1945 г., а през 1979-а е обявена за недвижима културна ценност.

И в миналото, и днес сградата на общината е една от най-красивите в Бургас и заслужава цялостен ремонт, какъвто не е правен от построяването й. Той ще подобри експлоатационните й характеристики и ще удължи нейния жизнен цикъл.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си