С пари по ОПРР започват ремонти на 26 столични училища и детски градини

0
С парите от ОПРР ще бъдат ремонтирани училища и детски заведения в 5 столични района

Катя ТОДОРОВА

Общо 63 623 010,28 лв. от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството ОП „Региони в растеж 2014-2020” ще бъдат инвестирани по проекта „Изграждане, основен ремонт/реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община”, информират от МРРБ.

Стойността на евросубсидията е близо 58 млн. лв. и тя вече е одобрена от Управляващия орган на програмата. Проектът предвижда внедряване на мерки за енергийна ефективност и обновяване на материално-техническата база на включените в приоритета „Образователна инфраструктура” учебни заведения. 25 от тях са в районите „Красна поляна”, „Връбница”, „Надежда” и „Илинден”, които са обособени като зона с преобладаващ социален характер. Един обект – 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин”, е в столичния район „Средец”.

В рамките на проекта в район „Красна поляна” ще бъдат обновени 57-о СОУ „Св. Наум Охридски”, 147-о ОУ „Йордан Радичков” и 123-то СОУ „Стефан Стамболов”.

В район „Надежда” със средства от ОП „Региони в растеж” ще бъдат модернизирани 102-ро ОУ „Панайот Волов”, 54-о СОУ „Иван Рилски”, 15-о СОУ „Адам Мицкевич”, 101-во СОУ „Бачо Киро”, 16-о ОУ „Райко Жинзифов”, ОДЗ 15 „Чучулига”, ОДЗ 90 „Веса Паспалеева”, ОДЗ 115 „Осми март”, ЦДГ 152 „Връбница”, ЦДГ 170 „Пчелица” и ОДЗ 27 „Детска китка”.

Учебните заведения, които ще бъдат обновени в район „Връбница”, са 140-о СОУ „Иван Богоров”, 70-о ОУ „Св. Климент Охридски”, 62-ро ОУ „Христо Ботев” и ОДЗ 42 „Чайка”.

В район „Илинден” ще бъдат ремонтирани 113-о СОУ „Сава Филаретов”, III СОУ „Марин Дринов”, бивш филиал на Втора АЕГ „Томас Джеферсън”, ОДЗ 179 „Синчец”, ОДЗ 51 „Щурче”, ЦДГ 53 „Света Троица” и училищен корпус към 43-то ОУ „Христо Смирненски”.

Общини водят дела за непризнати средства по европроекти

Поли ВАСИЛЕВА

Пет общини от област Монтана водят дела срещу управляващите органи на оперативните програми за наложени корекции по договори за финансиране на инфраструктурни проекти, съобщи председателят на Административния съд в Монтана Огнян Евгениев. Те са получили отказ от изплащане на средствата по договорите в размер на 5 до 20 процента от стойността им. Най-голямата оспорвана сума е 400 000 лв. от община Вършец. Орязването на парите е за допуснати нарушения при изпълнение на проекта за изграждане на спортна зала и ремонт на градския стадион.

Спортната зала във Вършец бе открита през 2015 г. и в нея може да се играе волейбол, баскетбол, хандбал, тенис на корт. Има капацитет 730 места, както и плувен басейн. Стойността на залата по договора е 5 713 622 лв., осигурени от Програмата за развитие на селските райони.

Корекция на договора за финансиране на спортен обект по същата програма оспорва и общината в Чипровци, допълни съдия Евгениев.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си