С над 1000 килограма жълъди залесяват изгорялата гора край Шумен

0

Хиляда килограма жълъд от космат дъб и 350 килограма от цер ще бъдат нужни за залесяване на изгорялата гора над шуменския квартал „Дивдядово“, съобщават от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие.

Служители на ДГС – Шумен вече са събрали общо 800 килограма от двата вида. В края на седмицата, след като валежите спрат, събирането на жълъд от гората край Кабиюк ще продължи. Лесовъдите са избрали за залесяването широколистни видове, които са типични за района и са сравнително сухоустойчиви. Експертите са заложили на залесяване с жълъд, а не с фиданки, защото младата гора ще бъде по-устойчива на природни бедствия и вредители.

След като бъдат премахнати изгорелите борови трупи от склона над кв. „Дивдядово“ ще бъде направена почвоподготовка и ще започне залесяването.

Теренът е труден за работа, изключително стръмен, а почва почти липсва, но ние сме уверени, че ще възстановим гората, защото Природния парк „Шуменско плато“ е любимо място за разходка и почивка на хората от квартала и града, отбелязва инж. Красимир Христов от ДГС-Шумен, цитиран от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си