22 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

С над 700 хил. лв. дофинансират проекта за фотоволтаична централа в Русе

Прогнозите са тя да доведе до 100 000 евро годишно парични спестявания

Кметът на Община Русе Пенчо Милков и министърът на енергетиката Росен Христов подписаха анекс с корекции по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Норвежкия финансов механизъм. Промените ще гарантират ускоряването на дейностите по програмата, част от които е и проектът на Община Русе за масова подмяна на осветителните тела и изграждане на фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди. Процедурата ще може да се дофинансира от бюджета на общината с над 700 000 лв. и проектът да се удължи до цялостната му реализация.

„В момента е нужно да се вземат работещи мерки, защото енергийната ситуация в цялата страна на прага на зимата е притеснителна“, коментира кметът Пенчо Милков. Той запозна министър Росен Христов с начините, чрез които Община Русе оптимизира своето енергопотребление – подмяната на външното осветление на голяма част от уличната мрежа с енергоефективно, водородната клетка, която отскоро се полза като алтернативен енергиен източник в Дома за възрастни хора с деменция, както и съвместната работа с БАН и Столичната община в два проекта за водородна енергия.

Дейностите по Норвежката програма в Община Русе приключват на 15 декември 2023 г., като прогнозите са тя да доведе до над 100 000 евро годишно парични спестявания, както и да намали драстично емисиите на СО2.

Related Articles

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ