С инвестиция от 42 млн. евро заработи новопостроена пещ на стъкларски завод

0

Заработи новопостроената пещ на завода за плоско стъкло „Тракия Глас България ЕАД“ в Търговище. Икономическият министър Емил Караниколов откри новото съоръжение, което е едно от трите най-големи в света, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. Инвестицията надхвърля 42 млн. евро.

На официалната церемония по запалване на обновената пещ министър Караниколов посочи, че това е поредната инвестиция, която показва, че България се утвърждава като водеща дестинация за привличане на инвестиции в региона, особено в сферата на производството. По думите му, вече се отчита увеличение на броя на инвестиционните проекти, осъществявани в страната, както и многократно разширяване на производствените мощности на голям брой чуждестранни компании.

Доказателство за това са сертифицираните 18 проекта само през първото полугодие на 2019 г. по Закона за насърчаване на инвестициите. Общо предвидените инвестиции по тях възлизат на близо 250 млн. лева и се очаква разкриване на над 2200 нови работни места“, подчерта икономическият министър и допълни, че към момента в Българската агенция за инвестиции има още 68 проекта в процес на сертифициране на обща стойност близо 1,5 млрд. лева, с потенциал за нови 6600 работни места.

Министър Караниколов посочи, че България е на пето място в ЕС по икономически растеж и на второ място по ръст на работната заплата, като за първите няколко месеца на годината достига рекордни нива на износ.

На церемонията присъстваха още главният изпълнителен директор на холдинга „Шишеджам“ Ахмед Кърман, народни представители, областният управител и кметът на Търговище.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си