Навигатор Home » Региони » С евросредства ремонтират площада в Горна Оряховица

С евросредства ремонтират площада в Горна Оряховица 

15_GO

Лилия ЦВЕТАНОВА

В Горна Оряховица стартира ремонтът на пл. „Георги Измирлиев”. Обектът се реализира по проект „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020”, съобщиха от железничарската община. Общата му стойност е 5 988 104 лв. 85% от тях са от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз, а останалите 15% са от държавния бюджет.

За успешната реализация на проекта са предвидени допълнително 353 801 лв. – съфинансиране от община Горна Оряховица.

Подобна реконструкция в града не е правена от 40 години и се надявам да оставим нещо за поколенията след нас, каза кметът инж. Добромир Добрев, преди да даде старт на ремонта. Нашите усилия ще бъдат да завършим обекта в срок и с качеството, което очаквате от нас. Правим нещо, което ще остане и занапред, надявам се да дадем добър пример за успешно реализиран проект, каза Юлиян Николов от фирмата изпълнител. Ремонтните дейности започват от пространството пред Младежкия дом. Предварителните очаквания са целият площад да бъде завършен до края на годината. Ще се работи на малки участъци, за да не се създават големи неудобства на живеещите в района.

Освен реконструкция на площада ще бъде извършена модернизация и на пешеходните подходи към него. В западното направление ще се изградят каскади и сух фонтан, ще се обособят и тематични площадки за тихи игри, читалня на открито и свободна WI-FI зона. В североизточната част на площада ще се оформи зона за временна търговия и обществената активност. В южната част на пешеходната зона ще има детска площадка. В централната част се предвижда място за подвижна сцена за провеждането на спортни и културни събития. Районът ще бъде залесен с подходящи растителни видове, а около дърветата ще се разположат места за сядане. Предвижда се монтиране на система за денонощно видеонаблюдение.

Освен площада, в рамките на проекта ще се реконструира и парк „Детски кът“.

Строителството на целия обект ще се извърши на два етапа. Първият включва ремонта на същинското площадно пространство, а вторият – изграждане на кръгово кръстовище между общината и пощата.

Изпълнител на първия етап е „Политрейд Кънстъркшън“ ЕООД, София, а надзора на строителството ще упражнява ДЗЗД „Обнова“, София. Изпълнението на втория етап е възложено на „Еко Традекс Груп“ АД, Хасково, строителния надзор ще упражнява „Ай ти ем проджект“ ООД, Пловдив. В бюджета на проекта за строително-монтажни работи са предвидени 4 103 179 лв. (с ДДС). От тях 3 766 962 лв. са за реконструкцията на същинското площадно пространство. Изграждането на кръговото кръстовище ще струва 336 217 лв. и ще бъде съфинансирано от община Горна Оряховица. Средствата са получени с министерско постановление.

Добавете коментар