12 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

С евросредства развиват „зелена инфраструктура“ в граничния район България – Северна Македония

Обсъждат публично насоките за кандидатстване

Започва обществено обсъждане на насоките за кандидатстване с проекти по приоритета „По-зелен граничен регион“ на програма Интеррег (VI-A) ИПП България – Северна Македония 2021-2027. Те са разработени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на България, съвместно с Министерството на местното самоуправление на Република Северна Македония.

Насърчава се развитието на по-зелен, нисковъглероден и устойчив граничен регион с икономика в преход към нулеви нетни въглеродни емисии чрез стимулиране на чист и справедлив енергиен преход, зелени инвестиции, кръгова икономика, смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптиране към него, превенция на риска и устойчива градска мобилност.

Целта на общественото обсъждане е да се идентифицират проектни предложения, които биха допринесли за създаване на „зелена инфраструктура“ в градските и крайградски райони.

Бюджетът на  мярката е малко над  4,6 млн. евро. Предвиждат се инвестиции в изграждането на зелени площи в градските и крайградските райони, развитие на естествени зелени градски зони като паркове, градини, съоръжения за зелени спортове, гори, облагородяване на изоставени зони и др.

Допустими са инвестиции в развитието на зелена инфраструктура в градски и крайградски райони, подкрепени със съвместни стратегии и планове за действие. Предложените интервенции имат за цел да облекчат рисковете от загуба на екосистеми, климатични промени и крайградското биоразнообразие.

Програмата обхваща областите Благоевград и Кюстендил от българска страна и Североизточен, Източен и Югоизточен регион от страната на Република Северна Македония.

Заинтересованите страни могат да подават своите коментари, подкрепени с конкретни предложения за ревизия на коментирани текстове по документите, в срок до 19 май 2023 г. включително на адрес: jtsipakyustendil@gmail.com

Пакетът с насоки за кандидатстване е публикуван на интернет страницата на МРРБ.

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ