Известната верига има хотели в 122 страни в цял свят

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) и Пощенска банка предоставят съвместно 58,3 млн. евро кредит за изграждането на първия хотел Marriott в София. Договорът за заем между двете банки, дружеството I Tower Development и Marriott беше подписан на официално събитие преди дни.

ЧБТР, която действа като посредник по сделката, предоставя 32 млн. евро, а делът на Пощенска банка възлиза на 26,3 млн. евро. Общата стойност на проекта е 100 млн. евро. Срокът на заема, който ЧБТР отпуска на I Tower Development, е 12 години. Дружеството, чийто едноличен собственик е италианската компания Finviz, е учредено специално за реализацията на проекта в България. Очакванията са той да отговори на нарастващото търсене на висококачествени бизнес, туристически и конферентни пространства.

Изпълнител на проекта е австрийската строителна компания „Щрабаг“, а проектант е „Архитектурно студио Пантелеев“ ЕООД. Хотелът ще разполага с 232 стаи и ще се помещава в 107-метрова сграда на мястото на някогашния „Солни пазар“, до сградата на КНСБ и новата офис кула City Tower на площад „Македония”. Теренът с площ от 5 хил. кв.м е купен още през 2003 г. от дружеството „Ай Ти Риъл Естейт“ АД, а през 2012-а компанията получава разрешение за строеж на мултифункционална сграда с офиси, жилища и търговска част и на по-малка мултифункционална сграда с подземен гараж. През март 2017 г. главният архитект на София допуска изменение в инвестиционния проект и в края на същата година започва строителството. Очаква се то да бъде завършено за 30 месеца и хотелът да отвори врати през 2020 г. Веригата има хотели в 122 страни в света и развива бизнеса си под 30 различни бранда, включително Sheraton и Ritz. Нетната печалба на компанията през четвъртото тримесечие на 2017 г. достига 201 млн. долара, сочи справка във финансовия й отчет.

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си