Съботен дайджест: От Илон Мъск и наградите Regiostars до ограничителите на „Графа“ и созополските схеми

0

Отминаващата седмица ни даде достатъчен информационен повод като българи, да се запитаме „Къде са те, къде сме ние?“. Без никакви странични внушения и журналистически интерпретации „Стротелство Имоти“ търси отговор на този въпрос, следвайки само стъпките на новините от изминалите дни.

В началото на седмицата визионерът и милиардер Илон Мъск заяви намерение до края на 2019-а да усъвършенства Tesla така, че колата сама да разпознава собственика си на препълнен паркинг. Дори нещо повече- да го отвежда до зададена локация, докато човекът спи на шофьорската седалка и сънува сърдечната си половинка.

Почти по същото време от Столична община се зачудиха дали да премахнат бетоновите ограничители между тротоара и трамвайната линия на централната „Граф Игнатиев“. Повод за това тежко колебание стана поредният случай на пешеходец, който се спъна и нарани във въпросните ограничители, цветисто наричани от администрацията „Перки на акула“.

В същата тази седмица от Европейската комисия напомниха, че събират номинации за наградите Regiostars. Проектите, които ще се оценяват трябва да са от значение за бъдещето на регионалната политика на ЕС. Сред критериите са изграждане на градове с безопасна инфраструктура и устойчиви на климатичните промени, насърчаване на цифровото преобразуване, модернизиране на услугите в областта на здравеопазването и сигурността.

И докато в Брюксел спрягат интелигентност, устойчивост, приобщаващ растеж, градско развитие …..в родния Созопол гръмна схемата на кмета Панайот Рейзи. И макар и европейци, ние пак започнахме едно друго спрежение – поръчки, източване, кухи строителни фирми, социално слаби, анонимни бизнесмени… И пак стигнахме до въпроса „Къде са те, къде сме ние?“

И е трудно да определим дали в питането има себеирония, самосъжаление, гняв или от всичко по малко, защото сме българи и живеем в тази страна.

Дозата оптимизъм тази седмица дойде от един българин с Оскар. Актьорът Димитър Маринов пристигна у нас за откриването на „София филм фест“ и не спря да казва и показва, колко обича България. А „Зелената книга“ с негово участие от тръгва по кината в страната.

Аплодисменти!

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си