Стягат спортна зала „Балканиада“ в Лом

0
Фасадата на зала „Балканиада“

С ПАРИ ОТ ДАРИТЕЛ

Според завещанието на д-р Андрей Георгиев 500 000 долара трябва да отидат за облагородяване на градската среда

15-ZALA-2
Д-р Андрей Георгиев дари и 2 млн. долара на гимназия „Найден Геров“, която е завършил в Лом

Общината в Лом ще ремонтира единствената спортна зала в града – „Балканиада“. Това поискаха самите граждани в допитване за какво да се използват парите на бившия им съгражданин – д-р Андрей Георгиев, емигрант в САЩ. В завещанието си отишлият си от света доктор е записал, че дарява 500 000 долара за подобряване на средата на живот в града. В него още е записал, че решение за парите му трябва да вземе кметът на града.

Пенка Пенкова обаче реши да пита жителите на Лом, преди да вземе това решение. В допитването са участвали 1438 граждани. Най-голямата част от запитаните искат парите да бъдат вложени за ремонт на спортната зала „Балканиада“. Тя е изградена през 1973 г. за Балканско първенство по баскетбол. Оттогава не е ремонтирана основно, ако не се брои малка поправка на покрива и фасадите през 2007-а. За ремонта са вложени 180 000 лв., половината от програма „Красива България“, а другата половина – от общинския бюджет. Тогава е било изчислено, че на общината са нужни още 400 000 лв. за ремонт на залите за тренировка, съблекалните, местата за публиката. В залата освен спортни прояви от общинско, регионално, национално и международно ниво, могат да се провеждат и концерти, и спектакли.

15-ZALA-3
Това е състоянието на залата отвътре

661 жители на града смятат, че парите трябва да се вложат в ремонта на улиците, а 288 – за ремонт на водопреносната мрежа. 144 са поискали възстановяване на някогашния плувен басейн. Има и предложения за изграждане на кинозала, приют за кучета и велоалеи. Много от анкетираните са давали по няколко предложения.

Решението на кмета е парите да бъдат изразходвани за основен ремонт на спортната зала. Общината е задействала процедурата за избор на изпълнител. Предстои създаването на обществен съвет, който да следи и контролира изразходването на дарените средства.

Д-р Андрей Георгиев дари и 2 млн. долара на гимназия „Найден Геров“, която е завършил самият той. За тези пари той е посочил конкретна цел – за подпомагане със стипендии възпитаници на училището, които искат да се учат във висши учебни заведения в чужбина.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си