Строят две нови гари в София и Костенец до края на 2020 г.

0

Две чисто нови гари ще бъдат изградени до края на 2020 г. Това е гара „Обеля“ в София, която ще има топла връзка с метрото и нова гара „Костенец“, която ще се намира срещу съществуващата.

Новата гара „Обеля“ ще прави връзка с влаковете от и за гара Волуяк (по линиите София-Драгоман, София-Банкя и София-Радомир). Пътническа гара „Обеля“ ще бъде в непосредствена близост до метростанция (МС) Обеля и ще позволява прекачване на пътници между двата вида транспорт.

Предвижда се също модернизация на 14 гарови комплекса и шест спирки. Осигурено е национално финансиране на 25 гари в страната през тази година

Предстои да започне ремонтът и на гара Искър, Казичене, Карнобат и Нова Загора. Това информират от транспортното министерство и уточняват, че инвестициите, които се правят в този вид транспорт не са спорадични, а тенденция, която държавата следва.

Очакванията са след 10-15 години железопътният транспорт отново да се превърне в основен транспорт, както е било през 1930 г. „Това е общоевропейска тенденция. Целият свят върви в тази посока, защото този вид транспорт е по-евтин и екологичен“, коментира министърът на транспорта Росен Желязков.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си