Над 100 плавателни съда ще приема новото рибарско пристанище в местността Карантината край Варна. То ще бъде изградено по проект на Центъра по хидро- и аеродинамика към Института по металознание, съоръжения и технологии при БАН.

Ръководител на екипа, разработил проекта, е проф. д-р инж. Румен Кишев. Конструкцията, защитната стена и симулационният модел за вълновото натоварване са проектирани от инж. Красимир Маринов. Подводната хидрография и подробна снимка на морското дъно са дело на инж. Иван Добрев.

Община Варна ще реализира проекта по програмата „Морско дело и рибарство 2014-2020”. Стойността му е близо 16,6 млн. лв., като собственото финансиране от 8,5 млн. лв. вече е одобрено с решение на Общинския съвет в морския град.

Проектът предвижда пристрояване и надстрояване на съществуващото хидротехническо съоръжение, изграждане на нови пристанищни съоръжения за защита от ветрово и вълново въздействие, за обслужване на риболовни кораби и за първа продажба на уловите от прясна риба. Откъм брега ще има голяма рампа за колесари, за да влизат лодките в морето. Предвидени са още сервиз за ремонт на плавателните съдове и сграда на три нива с модерен архитектурен силует. Рибарското пристанище „Карантината” ще бъде най-модерното по Северното Черноморие и ще даде естествен завършек на Аспаруховия парк, който общината смята да превърне във втората Морска градина на Варна – с изграждането на алеи и места за отдих. На новия порт ще има място за пешеходци и разходки. Предвижда се строителството на съоръжението да започне след края на туристическия сезон и да завърши през 2020 г.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си