Строителни предприемачи настояват за бързи решения на множество казуси в сектора

0

Отворено писмо до Столична община, НАГ, главния архитект и Дирекция „Устройство на територията и административно-териториално устройство“ в МРРБ изпрати Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). В него организацията се противопоставя на практики и действия, водещи до нарастващо напрежение около сектора и настояват за конструктивен диалог с всички заинтересовани страни, за да се намерят решения за множество казуси.

В последната година нарасна напрежението между Столичната община, строителните предприемачи и гражданите, смятат от НАСП.

„То достигна размерите на граждански терор. Протест на малка група граждани води до спиране на законни строежи и провокира уволнение на общински служители“, се отбелязва в писмото.

Строителните предприемачи напомнят, че жилищното строителство е един от двигателите на икономиката, като осигурява трудова заетост, генерира доходи към общинския бюджет, внася осигуровки и разширява предлагането на пазара на имоти и така повишава достъпността на жилищата. Според тях всички рестрикции към строителния бранш водят до увеличаване на цената на жилищата.

Напрежението в сектора на жилищното строителство няма да утихне с уволнението на общински служители заради спорни казуси или с въвеждането на нови рестрикции и изисквания към строителните процеси, се казва още в писмото на НАСП. Асоциацията предупреждава, че ще защити правата си в съда, както и организирането на граждански протести от заетите в строителния бранш.

НАСП дава конкретни нормативни предложения:

1. Регулационно преструктуриране на (жилищните) комплекси или регулиране на територии в комплексите с общинска и държавна собственост, където собствениците на имоти, реституирани в комплексите, да бъдат компенсирани.

2. Промяна в Закона за устройството на територията и съпътстващите го нормативни актове.

3. Въвеждане на електронно разрешение за строеж по примера на страни като Северна Македония и Сърбия, където успешно се прилага.

4. Опростяване на проектната документация за издаване на строително разрешение, както е в много страни на Западна Европа.

5. Дигитализация на целия административен процес, съпътстващ жилищното строителство. Така гражданите ще могат активно да участват при планирането на териториите и устройството им ще бъде съобразено и прието от тях. Така ще се премахне напрежението при строителството по тези планове, смятат още предприемачите.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си