Строителният бизнес подава ръка на Кремиковския манастир

0

С общи усилия възстановяват базата, в която се провеждат безплатни летни лагери за деца   

Люлка на вярата и добрината – така може да се нарече Кремиковският манастир, един от най-старите и съхранени манастири у нас. Историята му е дълга и превратна, но и днес обителта е духовен център, посещаван от млади и стари.

24-2Преди три години е възстановено редовното богослужение в храма на манастира. В него редовно се провеждат също и летни детски лагери, които са безплатни. При престоя в манастира децата се запознават с вярата, която не само ни е съхранила през вековете, но която е непресъхващ извор на сила и днес. „Всеки, прекрачил прага на Кремиковския манастир, е напътстван, че е важно да се стремим да бъдем не само успели, но и да сме хора, добри християни, с морални ценности. Защото само така можем да бъдем наистина успели“, разказва игумен протойерей Серафим Янев, или както го наричат енориашите отец Серафим. Между свещеническото служение и организацията на безплатните детски лагери той се грижи и за базата на манастира. Споделя, че доста хора от бизнеса и администрацията на район „Кремиковци” помагат за възстановяването на манастирските сгради.

Старата църква на манастира е реставрирана и консервирана. На новата са подновени покривът и външната мазилка. Южните крила на манастира също са ремонтирани. Прокарани са ток, вода, канализация. Построен е параклис за богослужение, оборудвана е магерница с отопление с котел на дърва. Падналият втори етаж на източното манастирско крило е премахнат и е изграден наново. Голяма част от двора е покрит с каменна настилка, под която е прокарана ВиК мрежа, изградена е и поливна система.

24-3„Предстои още много работа, непосилна за един, двама или трима. Връщайки се в историята, нашите деди са градили манастирите и църквите не с програми и проекти, а единни и обединени“, припомня отец Серафим. И отправя призив към всички строители, производители и доставчици на материали: „Нека отново се обединим, нека в този манастир не бъдем конкуренция, а всички заедно да възстановим този национален паметник и непресъхващ извор на вяра и благодат!“.

Сега приоритет е възстановяване на централния вход на манастира с цел нормалното протичане на детските лагери. Важно е да се довърши тази от сградите, която в момента е на груб строеж, за да не се налага децата, идващи на духовен лагер, да нощуват в сгради, съседни на манастира. Фирма „Фактор Трейд” вече е дарила материали за фасадата, помощ и подкрепа са оказали „Брамак”, „Титан цимент”, „Винербергер” и други. От манастира се надяват, че и други представители на строителния бранш ще подкрепят начинанието с материали, труд и дарения.

24-1Освен цялостно довършване на източното крило отец Серафим планира изграждане на библиотека с музей и културно-информационен център на софийската Света гора. Разчитат на спомоществователи и подкрепата на община „Кремиковци” да бъде възстановена и кулата с камбани на манастира. Като най-трудна задача според него остава възстановяването на голямото четириетажно северно крило на манастира и ремонтът на съборната църква. Необходими са материали и труд за следните видове дейности:

– Част Електро – доставка и монтаж на основни и спомагателни материали, в т.ч. кабели, ключове, контакти, осветителни тела;

– Част ОВ – доставка и монтаж на основни и спомагателни материали, в т.ч. палетен котел 50KW, бойлер 1000 л със серпентина и нагревател, тръбна разводка, конвектори и др.;

24-4– Част Архитектура – доставка и монтаж на основни и спомагателни материали, в т.ч. гипсокартон, бои, шпакловки, санитария и плочки за бани и тоалетни, интериорни врати, ламинат, покривни прозорци и др.

Отец Серафим вярва, че щедростта на хората с добри сърца и възможности ще помогне за цялостно завършване на манастира.

ИСТОРИЯТА

За Кремиковския манастир се твърди, че е основан още по време на царуването на Иван Александър (1331-1371), но сигурни сведения за съществуването му има от края на ХV в. През 1382 г., когато османските нашественици завладяват София, манастирът е напълно разрушен. Първото конкретно сведение за храма датира от 1493 г., когато по времето на Софийския митрополит Калевит местният велможа Радивой възобновил порутената църква „Св. Георги” и я изписал в памет на децата си Тодор и Драгана, които са починали по време на голямата чумна епидемия. През 1503 г. при земетресение покривът на храма е разрушен и е направен нов, а с друг ктиторски надпис от 1611 г. се съобщава за ново обновяване на църквата.

По време на османското робство Кремиковският манастир е важен книжовен и културен център за населението от Софийско и там са се преписвали много богослужебни книги. След мъченическата смърт на св. Георги Софийски част от мощите му били пренесени в манастира. След Освобождението в манастира се заселват двадесетина монахини бежанки от Малешевско, които допринасят за оживлението и популярността на манастира. През 1897 г. Иван Вазов посещава църквата и пише прекрасен пътепис за нея. През 1901 г. започва изграждането на нова голяма църква – „Покров на Пресвета Богородица”, която е завършена през 1907 г. По това време до западната стена на магерницата е построена сграда за игуменките. Другите жилищни сгради са строени през 30-те години на ХХ век. В наши дни реставрацията на стенописите в малката църква са започнали през 1980 г. и с малки прекъсвания продължават до 2003 г. На мястото на старата изгоряла магерница е построена нова с течаща вода и голямо зидано огнище. През 1994 г. пред манастира е изградена чешма, реновирани са дворът и входът.

АРХИТЕКТУРАТА

По вид и архитектура църквата представлява продълговата еднокорабна сграда и безкуполна сграда, с притвор и полуцилиндричен свод. Строена е от камък, малки тухлички и хоросан. Има основно помещение с олтар и преддверие. През 1503 г. при земетресение покривът на храма е разрушен и е направен нов. В центъра на манастирския комплекс – над вратата, има надпис, който съобщава за обновяването й през 1611 г.

Стенописите в старата черква са направени веднага след построяването й, отличават се с монументалност и въздейственост и са тясно свързани с традициите на църковната живопис от Българското средновековие. Разлики в стила и похватите показват, че фреските в преддверието и тези в самата църква са правени от различни зографи и по различно време.

Сред стенописите в преддверието, правени през ХV век, се отличават изображенията на ктитора Радивой и семейството му в момента, в който поднасят църквата в дар на Софийския митрополит Калевит и патрона свети Георги Победоносец. Северната, южната и западната стена на притвора са изографисани през ХVII век. Сред фреските изпъкват образите на архангел Михаил, свети свети Константин и Елена, светците воини Прокопий, Теодор Стратилат и Теодор Тирон, както и моменти от живота на Богородица и на свети Георги.

Заради изключително красивите си и ценни стенописи църквата е обявена за паметник на културата.

В продължение на 30 години стенописите в старата църква на Кремиковския манастир подлежат на реставрация от специалисти на Националния институт за паметници на културата. Ремонтирана и оздравена е и самата сграда.


Манастир „Св. Вмчк Георги Победоносец“
IBAN: BG12UNCR70001522340552
Основание: Дарение

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си