Отчаяни, но резултатни

Русия за първи път в историята си е домакин на световно първенство по футбол. Битката за спечелването на това право бе драматична, а последвалите осем години на подготовка направо епични. Държавата впрегна цялата си мощ, за да изгради инфраструктурата и базите, които форум от такъв мащаб изисква. Може да се напише роман какво се крие зад красивата фасада и комфортните стадиони. Ето само няколко примера.

Един стадион беше построен върху блато

24-Kaliningrad

В един от градовете домакини – Калининград, беше решено, че най-доброто място за новия стадион с капацитет над 45 хиляди души е остров между две реки в самия център на града. Още от времето на Втората световна война се знае, че в зоната има блата с дълбочина до 50 метра и всички опити за тяхното пресушаване и за изграждането на нещо монументално приключват с неуспех, тъй като водата избива. Избраната локация обаче остава и стадионът е изграден върху стълбове. 25 хиляди колони са забити в земята, а върху тях са излети плочи. Това обаче наложи компромис с броя на местата за зрителите, който беше намален на 35 хиляди. През лятото на стадиона ще се изиграят 5 от груповите турнири.

Събориха хиляди сергии и павилиони заради рекламен клип

24_sergii

Заради клипа на световното футболно първенство и желанието за луксозна гледка от птичи поглед във всички градове домакини ударно са премахнати сергии, търговски павилиони и грозни спирки, които разваляли кадрите. По тази причина в Саранск например са съборени 50 градски вили, а в Москва за една нощ са разчистени всички сергии покрай станциите на метрото.

9-годишна сага и космическа цена за „Зенит Арена”

24_Zenit

В Санкт Петербург се случи един от най-скъпите и най-дългите строежи в света. Никой не е предполагал,че „Зенит Арена” ще се строи цели девет години, обаче десетки проблеми, усложнения, грешки и корекции удължиха драматично срока. За „арената” обаче беше приложен девизът „Никога не се предавай!”.

Стадионът бе завършен половин година преди старта на Мондиала, а стойността му се увеличи 6 пъти – от 6,7 млрд. рубли ($117 млн.) до 43 млрд. рубли ($750 млн.), и днес тя е почти равна на стойността на митичния „Уембли”.

Ремонтите дирижираха живота в Москва почти десетилетие

24-5

Строителните работи и подготовката за домакинството на шампионата на планетата засегнаха 119 улици, съборени бяха 5 хиляди стари сгради, в града беше пуснато надземното метро, а до стените на Кремъл се появиха полета и тундри.

Нашествието на графитите

24-6 (2)Атмосферата в градовете домакини на световното се допълва и от фрапантните реклами и графити, които са позиционирани в зоните около стадионите. Кристиано Роналдо намигва от пано на сграда в Казан, където ще се играе срещата Португалия – Русия. А феновете от цял свят могат да си направят снимки на впечатляващи рекламни постери.

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си