Строеж разпали страстите в столичен квартал

0

Нова сграда, предвидена да се построи на мястото на детска площадка, разпали страстите в столичния кв. „Слатина“. Строителят има изрядни документи, но хората в квартала излязоха на протест за пореден път. Ситуацията ескалира и се стигна до опожаряване на автомобили. Живеещите в района твърдят, че собствеността на площадката е тяхна и че има връзка между палежите на коли и спорния парцел. От община „Слатина“ обаче са на друго мнение. Оттам посочват, че местните имат идеални части от земята, а не право на строеж. От Столичната община твърдят, че имотът е частен и че собственикът има право да се разпорежда с инфраструктурата на него. Според районната администрация пък, на инвеститора са били предложени 12 алтернативни имота, но той не е приел нито един от тях и държи да строи точно на това място.19_Sofia

Инвеститорът е „Агора ин“ със собственик арх. Венцислав Дучев. Той има разрешително за строеж на 8-етажна сграда от февруари 2013 г. Имотът е бил закупен от друга частна фирма. Междувременно прокуратурата е започнала проверка на документите на ДНСК за изрядност при издаването им.
По думите на хората от квартала, от фирмата собственик са наели за охрана на техниката в обекта представители на футболните фен клубове. Те смятат, че агитките стоят зад палежите на коли, разбиването на гараж и кражбата на мотор.
От Центъра за изследване на демокрацията твърдят, че има много сериозни нарушения в документацията на обекта. Оттам потвърждават тезата, че инвеститорът е докарал хора, които се занимават с насилие.
Собственикът на фирмата, която строи, казва, че обвиненията са безпочвени и че това е поредната проява на хора, които не се интересуват от истината и от законите в държавата. Според него от две години те пречат на строежа с незаконни действия.

Според Венцислав Дучев теренът е частен повече от 15 години и никога не е определян нито за зелена площ, нито за детска площадка, а винаги е бил за високо строителство. Пред медиите той изтъкна, че има над 15 криминални деяния срещу строежа и работещите в него. Сред тях са палеж на автомобил на служител, побой на багерист, щурмуване на обекта през нощта с футболни агитки, потрошаване на камери и огради.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си