Навигатор Home » Новини » Стратегия за реставриране и опазване на военните паметници разработиха във Великотърновска област

Стратегия за реставриране и опазване на военните паметници разработиха във Великотърновска област 

Заседание на областна комисия „Военни паметници” във Велико Търново обсъжда мониторинга на обектите в региона

Предвижда се обновяване и на инфраструктурата около тях

Лилия ЦВЕТАНОВА

Областна комисия „Военни паметници” във Велико Търново взе решение да събере информация за броя и състоянието на военните паметници в региона. Заседанието беше открито от областния управител проф. д-р Любомира Попова. На него присъстваха Живко Костадинов – началник на сектор „Военни клубове“ ТО – Варна, и всички членове на комисията. Обект на дискусията бяха военните паметници, притежаващи статут на недвижима културна ценност във Великотърновска област.

В комисията беше внесено искане от кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов за включване в картотеката на още 4 паметника – паметник на сраженията на четата на Стефан Караджа и Хаджи Димитър в с. Вишовград, паметник на Филип Тотю в с. Върбовка и паметниците на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в с. Караисен.

Комисията реши да бъде внесено в Министерството на отбраната предложение за разширяване на обхвата на чл. 4 от Закона за военните паметници и включване в него на паметници на всички загинали герои за свободата на България.

17-PAMETNICI-2

Над 250 са военните паметници в област Велико Търново, което поставя района на едно от първите места в страната

Иван Коев, председател на Съюза на ветераните от войните, изложи своето предложение да бъде извършено проучване на военни мемориали в 143 населени места в област Велико Търново без постоянни жители или с по няколко такива. Идеята е те да бъдат обследвани и реставрирани и да бъдат чествани при съответните поводи. Паралелно с това да се изготвят проекти и да се търси финансиране за обновяване на инфраструктурата около тях.

Добавете коментар