Столичният кмет Фандъкова се закани:  За калпав ремонт на „Графа” над милион глоба

0
Оказва се, че срокът за изпълнение на реконструкцията на ул. „Граф Игнатиев” в София изтича чак през март догодина

Катя ТОДОРОВА

Над милион лева глоба има риск да бъде наложена на строителната фирма „Джи Пи Груп“, която е изпълнител на реконструкцията на столичната ул. „Граф Игнатиев“, ако след завършването й се констатира калпаво изпълнение. Това предупреди кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя поясни, че преди дни строителите са премахнали оградата на част от централната улица и се оказало, че има пропуски при ремонта. Установени са неравни настилки, незапълнени фуги и проблеми при съединяването на различните видове паваж.

„Няма да допуснем да бъде приет обект, който е с лошо качество. Ще връщаме изпълнителите, докато си свършат работата както трябва“, закани се Фандъкова. Представители на строителната фирма пък коментираха, че в свършената до момента работа няма съществени проблеми. „Джи Пи Груп“ вече отнесе глоба от 50 хил. лв. заради увреждане на дървета при строителните дейности.

Ремонтът на ключовата улица започна през май, като крайната дата на няколко пъти се променяше. Първият срок бе през октомври, а по-късно бе обявено, че завършването ще се случи месец по-късно. Сега се оказва, че договорът за обновяването на емблематичната улица е за 300 дни – или март 2019 г. Преди този срок общината не може да има претенции към изпълнителите за забавяне. Последно от общината обещаха, че поне движението на трамваите ще бъде възстановено в началото на ноември.

Заради бурна обществена реакция, обвинения за корупция, безотговорност и искане на оставки структурата на партия ГЕРБ в София излезе с декларация в защита на кмета Йорданка Фандъкова, чийто екип през последните дни е подложен на унищожителни критики заради спорния ремонт на ул. „Граф Игнатиев“.

ОБЯСНЕНИЯ

Евгени Крусев, зам.-кмет на столицата:

Плочките изглеждат криви, защото трябва да отвеждат водата

2-KRUSEV

Плочките на ул. „Граф Игнатиев“ изглеждат криви, защото трябва да отвеждат водата. Това каза зам.-кметът на София Евгени Крусев. Той е категоричен, че не предвижда да си подаде оставката заради скандала със строителството в центъра на столицата. Крусев обеща, че проблемите щели да се коригират в най-кратки срокове.

Арх. Иво Пантелеев, автор на проекта:

Настилката пред църквата „Свети Седмочисленици“ е подобна на тази в Мюнхен

2-arx-Panteleev

Градинката пред църквата „Св. Седмочисленици”, която предизвика бурна обществена реакция заради снимки, които се появиха в интернет пространството след направения ремонт, приличала на Мюнхен. Това смята авторът на проекта архитект Иво Пантелеев.

„ Длъжен съм да кажа, че плочките ми харесват. В синхрон са с църквата. Търсена е сивата гама. Гранитът идва от Македония и е 3-4 пъти по-евтин от този в Мюнхен. Със сигурност има неща, които не ми харесват. Но те са по-малкият процент“, уточни арх. Пантелеев.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си