Столична община прави публично достъпни още 23 комплекта от данни

0
Паркът „Заимов” е една от зоните със свободен интернет достъп в столицата

София е първата администрация в България със Стратегия за интелигентна специализация

Катя КОСТОВА

До края на годината Столична община планира да публикува и направи обществено достъпни още 23 набора от данни. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на конференцията „Интелигентна специализация и трансфер на технологии като иновативни двигатели за регионален растеж“. Събитието бе организирано от Съвместен изследователски център и Европейската комисия. В него взеха участие еврокомисар Мария Габриел, вицепремиерът Томислав Дончев, ръководителят на ЕК на регионите Марку Маркула.

В момента се публикуват и поддържат в актуално състояние 27 набора от данни, поясни Фандъкова и добави, че Столична община е първата в страната, започнала процесите на отваряне на данни. С подкрепата на програма „Европа“ и Асоциация за развитие на София е разработена платформа, където отварянето на данни от общинската администрация стартира с публикуването на сборния бюджет на Столична община, както и проектите по програма „Култура“ и обществените поръчки.

По думите на кмета, Столична община е първата община в България, която разработи, прие и изпълнява Стратегия за интелигентна специализация. В нея като приоритети за София са информационните и комуникационните технологии и креативните и творческите индустрии, каза кметът на София. Със съдействието на еврокомисаря Мария Габриел в София ще проведем Дигитална асамблея, в рамките на която организираме Балкански хакатон. През последните години София се развива като най-голямата областна икономика и все по-убедено се доказва като привлекателно място за инвестиции. София произвежда 40% от БВП на страната, каза Фандъкова.

3-1Столичният кмет припомни развитието и на обществените зони със свободен достъп до безплатен интернет както в градския транспорт, така и в метрото. Столична община кандидатства и по проект WiFi4EU – схема за финансиране и подпомагане инсталирането на Wi-Fi на обществено пространство. Местната власт в главния град на страната работи и по конкретен проект за създаване на лаборатория за иновации и генериране на идеи. Това е проектът „Умения за новите поколения”. По проекта Столична община създава лаборатория за иновации и генериране на креативни идеи в подкрепа на младите хора.

„София е един от координаторите в Градския дневен ред на ЕС (Urban agenda for the EU), в която ЕК и редица европейски градове си партнират директно. София е координатор на партньорство „Цифров преход“ заедно с Естония и Оулу, Финландия. Целта на партньорството е да идентифицира и предложи нови мерки и решения за подобряване на европейското законодателство, финансиране на градските политики и обучителните програми за улесняване на дигиталния преход в Европа”, каза също Фандъкова.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си