На конференция в София експерти разискваха темата за образованието и качеството на работната ръка

Тя ще дава информация за специалностите и подготовката на кадрите

Катя КОСТОВА

Дигитална карта за бизнеса и образованието подготвят Столична община и Общинската агенция за инвестиции. В нея ще има информация за висшите училища, професионалните направления и броя на студентите в тях. Това стана ясно след участието на кмета на София Йорданка Фандъкова на националната конференция „Образование и труд – локални проблеми, глобални решения”.

Дигиталната карта ще дава актуална информация в кое училище колко ученици и по какви специалности се подготвят. В момента картата е в процес на подготовка и се очаква през есента да бъде завършена.

По думите на Фандъкова, над половината от работоспособното население в столицата е с висше образование, в града е съсредоточена 20% от работната сила в страната, като заетостта е най-висока – 72%, а безработицата е около 3 на сто.

Фандъкова подчерта, че бизнесът има водеща роля в процеса на дуалното обучение и подготовката на програмите. Общинската администрация има и сътрудничество с висшите училища. Столичният „Метрополитен” работи в тясно сътрудничество с Висшето транспортно училище, Техническия университет, Минно-геоложкия и Университета по архитектура строителство и геодезия.

В момента по заявка на „Метрополитен” се подготвят машинисти за третата линия на метрото.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си