25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Стих на суфистки поет и философ звучи на 24 езика в Пловдив

Среща с представители на медиите организира генералният консул на Република Турция в Пловдив – Хюсеин Ергани. Пристигнал на служба в града под тепетата на 1.02.2017г. дипломатът отчете успешно приключване на 4 годишния си мандат и призна, че се е чувствал късметлия заради идването в България и назначението в Пловдив. „Работата в съседна държава винаги носи отговорност, но и голяма гордост. Аз чувствам града любим и вече като „свое“ място“, сърдечно призна дипломатът.

Принос за това имат както атмосферата и хората на Пловдив, така и ползотворните партньорства през годините при реализирането на различни проекти. Един от тях, превърнал се в емблема на мултикултурния град, е Международният ден на майчиния език.  Той се чества на 21 февруари и тази година ще е неговото пето поредно издание.

Заради пандемията, празникът ще се състои онлайн. Представители на различните общности и националности от Пловдив ще прочетат на родния си език стих на Юнус Емре. 2021-а е обявена от ЮНЕСКО за година на големия турски поет, философ и последовател на суфизма по повод 700 години от смъртта му, сподели Хюсеин Ергани.

Не съм дошъл за разправа, мое дело е любовта

Душата е дом за приятел, дойдох души да градя…“

                                                                                              Юнус Емре

Това поетично послание ще прозвучи на 24 езика в неделя и ще достигне до всеки чрез фейсбук страницата на Генералното консулство на Турция в Пловдив. Проектът „Международен ден на майчиния език“ се реализира от Българско – турски литературен клуб, с подкрепата на Дирекцията по европейските въпроси на Турция и Консулския клуб в Пловдив.

            

По предложение на консул Ергани следващата година Международният ден на майчиния език ще бъде отбелязан с четене на стих на български поет. Предстои Хюсеин Ергани да предаде щафетата на своя наследник. Очаква се след ротация Корхан Кюнгюрю да заеме поста Генерален консул на Република Турция в Пловдив.

Related Articles

Проект: СО прави банка с всички инвестиционни намерения за строителство

Събирането на едно място на информация за всички инвестиционни намерения за строителство е планирано да стартира през април. Според столичния кмет целта е гражданите...

Започва авариен ремонт на поликлиниката в Свищов

Неотложен авариен ремонт и хидроизолация ще бъдат извършени на северната част на покрива на поликлиниката в Свищов. Спешните дейности се налагат поради установен теч,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ