НАП стартира данъчната кампания за физическите лица

Вече са достъпни и електронните услуги на агенцията

0

От днес (11 януари) започва данъчната кампания за доходите на физическите лица, получени през 2020 година, припомнят от Националната агенция за приходите. Според последните промени в законодателството юридическите лица подават декларациите си от 1 март до 30 юни.

Декларирането и плащането на данъците за доходите, получени през миналата година може да се извърши по електронен път – чрез персонален идентификационен код или електронен подпис, или на хартия – било по пощата или физически в офис на приходната агенция.

От 1 март ще можем да видим предварително попълнената си данъчна декларация чрез персоналния си код. Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане е 31-ви март, а крайният срок за обявяване на доходите 30 април, напомнят от приходната администрация.

Родителите имат право на облекчения – 200 лева по-ниска данъчна основа или 20 лева по-нисък данък при едно дете, 40 лева – при две и 60 лева – при три.

Въпреки че в края на миналата година депутатите одобриха промени, с които облекченията са в пъти по-големи, те могат да бъдат приложени за доходите през 2021-ва година.

Вече са достъпни и електронните услуги на НАП. В края на миналата година от НАП предупредиха, че заради годишното приключване и интеграцията на информационните системи до 10 януари няма да са възможни плащания през виртуален ПОС терминал или физически – в офис на агенцията. Под специфичен режим временно само за този период бе и възстановяването на здравните права.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си