Стара жп линия в Тайчун се превръща в уникален зелен коридор

0

Линейният парк ще свързва по устойчив начин различните части на града и ще спомага за опазване на биоразнообразието в района

Проектантите от известното холандско архитектурно студио „Mecanoo“ от Делфт разкриха подробности около реализацията на най-новия си проект, наречен „Зеленият коридор Тайчун“ в Тайван. Екипът скоро ще превърне стара изоставена железопътна линия, която разделя града и възпрепятства движението от едната страна на пистите до другата, в оживен линеен парк. Новата био зона ще използва повторно някогашния железопътен транспорт, който минава през центъра на град Тайчунг, и ще се простира на повече от една миля – над километър и половина. Наред с всичко останало, проектът има за цел да запази и силния исторически характер на района, като същевременно стимулира възстановяването на градската среда и подобрява биологичното разнообразие на района.

21-5 21-1

Изграждането на линейния парк трябва да започне до края на тази година и да приключи през 2019 -а. „Зеленият коридор Тайчун“ ще предложи частично повдигната зелена улица, интегрирана с градини, открити зони за спорт, детски площадки, скулптурен парк, площади и др. Вдъхновени от старата железопътна инфраструктура, части от парка ще се „разклоняват“ в различни посоки. Зеленият път ще предостави и нова лента за велосипедисти. Малка река, покрай която ще са наредени дървета, ще пресича парка. Според проектантския екип зеленият коридор ще спомогне както за опазването и развитието на флората и фауната в района, така и ще подобри връзките между пешеходците и велосипедистите в центъра на града. Междувременно удобства като градини, фитнес, детска площадка и аквапарк ще създадат градско пространство за отдих и развлечения.

21-4

Зеленият коридор ще се превърне в привлкателна дестинация, приканваща потребителите да се насладят на зеленината, обясняват архитектите от студио „Mecanoo“. И допълват, че новата схема ще запази модела на железопътното трасе, за да се съхрани историческият характер на региона, ще се интегрират и обединят съществуващите и бъдещите функции на обекта. В различните части на линейния парк ще има още атракции като билкова градина, фитнес на открито, сцена, детска площадка, наблюдетелница и дори аквапарк. Всички те трябва да създадат едно притегателно място за отдих и развлечение.

21-11

21-2

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си