Стамен Янев е роден през 1977 г. Завършва ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров” в Хасково. Магистър е по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализира европейско и английско право в ASSER College Europe, Холандия, University of Cambridge, European University Institute, University City College във Флоренция, Италия. Практикува в сферата на сливанията и придобиванията, както и в областта на инвестициите. Професионалният му път преминава през големите международни консултантски компании, сред които и българските подразделения на някои от четирите най-големи одиторски фирми в света. Член е на Софийската адвокатска колегия и главен асистент в Института за държавата и правото при БАН, секция по публично-правни науки. От януари 2015 г. оглавява Българската агенция за инвестиции.

Имаме добри условия за стартиращи компании

– Г-н Янев, тази година страната ни поема председателството на Съвета на ЕС. Какви са предизвикателствата и възможностите пред бизнеса у нас по време на българското домакинство?

– В икономически аспект за нас основното ще бъде да постигнем нова стратегия на европейско ниво за индустриализация на Европа, като част от този път ще бъдат срещите ни с шефове на чужди агенции за инвестиции, както и с колеги от Западните Балкани, което също е приоритет за нас. Трябва да изградим сериозна мрежа и да си партнираме, защото част от целите са свързани именно с интеграцията на Западните Балкани. На срещите ще се дискутират възможностите за инвестиции най-вече в сферата на иновациите. Защото чрез иновациите както регионът, така и Европа може да бъде лидер и да диктува процесите в икономически аспект. Част от нашата стратегия е да фокусираме вниманието на инвеститорите към страната ни, защото това е огромен шанс да председателстваме Съвета на ЕС, 6 месеца ние да определяме правилата и да диктуваме дневния ред, така че нещата да бъдат в интерес на положителното развитие на икономиката ни. Водейки европредседателството, ние сме задали приоритетите, които трябва да бъдат следвани от всички държави членки. Тъй че считам, че определено има предизвикателства и те са наистина да покажем какво можем и как го правим, така че наистина по най-добрия начин да привлечем вниманието на институции и на инвеститори към България. Страната ни трябва да ухажва страните от Западните Балкани по отношение на бизнеса и търговията с тях. Още повече, че те, както казах, са приоритет на страната ни по време на европредседателството.

– Какво показват данните по отношение на инвестициите за 2017 година?

– През септември месец имаме завишаване на инвестициите в размер на 10 милиона лева в сравнение със същия период на миналата година, така че вървим по план, който сме задали още в началото на 2017 г. А именно да привлечем инвестиции за над 400 млн. лв., които да разкрият потенциал за нови 6000 работни места. Те са в сферата на автомобилната индустрия, логистика и транспорт, аутсорсинг и Ай Ти. В Българската агенция по инвестиции са постъпили десетки запитвания от страна на чуждестранни кандидат-инвеститори. Голяма част от тях са свързани с производството на авточасти на големи автоконцерни, аутсорсинг сектора и сферата на високите технологии. В агенцията има доста сертифицирани проекти, по които се работи. Държавата е застанала зад 23 инвестиционни проекта, които разкриват потенциал за 300 млн. лв. в икономиката. Важно е обаче не само привличането на даден инвеститор, но и последващата грижа за него, за да може той да остане и да реинвестира капитала си. Именно върху това трябва да бъде поставен акцентът, да покажем, че България е един регионален център за привличане на високи технологии и иновации, че имаме добри условия за стартиращи компании. Към настоящия момент има доста инвеститори, които гледат към България. Традиционно сред държавите, които инвестират у нас, са Германия, Франция, Холандия. Но за Холандия това е свързано по-скоро с допълнителни благоприятни условия за поддържането на инвестиционни проекти през страната и възможността за последващо освобождаване от данък при продажба на определен тип активи. Също така Австрия, Италия. Турция като един добър съсед има сериозен потенциал за развитие на отношенията. Неслучайно в последните няколко месеца на годината имаше голяма търговска мисия от Америка. Нещо, което през последните години като че ли липсваше. Китай като един голям оператор също има голям потенциал за развитие. Ако следваме това, което премиерът активно развива като външна политика, то има и своите икономически аспекти.

– Кои са секторите, които представляват най-голям интерес за чуждестранните компании?

– Най-голям интерес инвеститорите продължават да проявяват към сфери като IТ, като производство на части за големите автомобилни концерни, също така логистика и транспорт. Бих казал, че напоследък все повече се поглежда и към туризма, по-скоро в частта, свързана със СПА туризма. Сякаш напоследък ни липсва хранително-вкусовата промишленост, нещо, в което сме имали традиционно своите успехи. Също така преди 25-30 години България е била на пето място по производство на компютри – нещо, към което може би и към настоящия момент следва да се стремим. Целта ни е да бъдем много по-гъвкави и да печелим доверието на инвеститорите, те да идват в България и все повече фирми, които се установяват тук, да се разширяват. Капиталите да се генерират тук и да продължават да се реинвестират.

– А кои са най-привлекателните региони в страната?

– Шумен е един от по-интересните райони, който има добре организирана индустриална зона с подходяща инфраструктура. Това привлече няколко основни компании, които бяха подпомогнати от нас, и вече се оформя един Североизточен център на индустрията. Там има сериозен потенциал, който може да бъде използван. През тази година имахме сериозни разговори и за други локации в Северозападна България. Вероятно още в началото на годината ще имаме нещо, което от дълго време подготвяме. Изчакваме окончателните решения на инвеститорите да се осъществят. Смятам, че 2018 година ще бъде още по-динамична и още по-ползотворна от миналата 2017-а.

– Какви цели и инициативи предвижда Българската агенция за инвестиции през 2018-а?

– Екипът на БАИ е амбициран да постигне през 2018 г. още по-високи цели. Ако през миналата година сме имали определен напредък, ние ще се опитаме през тази, ако не да удвоим резултата, то поне да гоним едни разумни резултати. Перспективата за България през новата година е доста добра, така че ни предстои сериозна и отговорна работа.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си