Австралийският континент е известен със суровата си природа. Ураганни циклони със скорост над 85 м/с вилнеят из степите на Австралия, като нашествието им продължава цели сезони. Ето защо при строителството на сгради в тази част на света най-важното не е атрактивната им външна визия, а възможността да устояват на особеностите на климата. Но в някои случаи налице са и двете – доказва го спортната зала Wanangkura, чието име в превод от аборигенския език карияра означава „вихър“ или „торнадо“.

Залата е сред най-големите туристически атракции на Порт ХедлъндАтрактивната сграда се издига насред червената пустиня, в областта Порт Хедланд, и от километри смайва посетителите с великолепния си външен вид. Постройката е във формата на една четвърт кръг и е специално проектирана да устои на мощен ураган. Фасадата е издържана с визията на шахматна дъска от сини и черни квадрати и е с жълт „пещерен“ вход. Покривът с площ от 3500 кв. м е покрит с бели и черни ивици – цветовете на местния футболен отбор. Залата изглежда страхотно и през нощта – специално осветление я превръща в истинска светееща феерия.

Когато са проектирали спортната зала Wanangkura, архитектите дори не са предполагали, че бъдещото съоръжение ще се превърне в една от най-големите туристически атракции на Порт Хедлънд. Разбира се, заклетите спортисти също прииждат с хиляди, привлечени от модерното футболно игрище, залата за скуош, откритите площи за баскетбол и волейбол, полето за крикет, оборудваната със страхотни уреди фитнес зала и какви ли не още екстри.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си