Най-голямата сделка с недвижим имот в България бе договорена през тази седмица. Южноафриканският фонд NEPI ще плати за софийския мол „Сердика център” и офис сградата към него рекордната сума от 207,4 млн. евро, става ясно от информация на „Капитал Daily”.

„Сердика център” е третият по приходи мол в столицата, а и в страната. Той е обща инвестиция на австрийската компания Sparkassen Immobilien (S IMMO) и германската „Еце проект мениджмънт България” (ECE). При завършването на строителството на обекта през 2010 г. инвеститорите обявиха, че са вложили в мола 210 млн. евро.

Настоящият купувач на „Сердика център”- Южноафриканският фонд NEPI през април придоби два търговски центъра в Бургас и Стара Загора за 62 млн. евро. Друга компания от ЮАР за инвестиции в търговски имоти – Acsion, е избрана пък за купувач на Mall of Sofia за сума от 102-104 млн. евро.

Предишната най-голяма имотна сделка в България също беше за мол, напомнят брокери. През 2008 г. гръцки фонд предложи почти 200 млн. евро за недостроения тогава The Mall на „Цариградско шосе”, но впоследствие сделката приключи на цена 170 млн. евро.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си