Навигатор Home » Икономика » Спирането на „Маестро“ е удар по икономиката

Спирането на „Маестро“ е удар по икономиката 

Представители на сглобяваните във Варна коли още могат да се видят по улиците

След промените в Източна Европа ръководството на „Роувър груп“ (компания, контролирана от „Бритиш аероспейс“) взема решение за стратегическо насочване към тези страни. Спират се на Варна – имат в този момент подкрепата на българското правителство, районът разполага с достатъчно работна ръка и пристанище за транспортиране на части и сглобени автомобили. Регистрирана е фирмата „РодаКар“ с 51% участие на „Роувър груп“, а останалите проценти държи вносителят на автомобили от тази марка и на БВМ – българската „Дару груп“ на Атанас Тилев.

Строежът на производствените халета започва през 1994 г. Доставена е демонтираната от завода на „Роувър“ в Оксфорд линия за сглобяване на модела „Маестро“. Капацитетът й е 10 000 автомобила годишно. Когато през 1995 г. президентът Желю Желев открива официално завода във Варна, той вече е усвоил напълно производството и от него излизат качествено сглобени автомобили. Вътрешният контрол потвърждава, че те не отстъпват по качество на сглобяваните в Оксфорд.

Въпреки предпоставките начинанието се проваля заради грешна маркетингова стратегия, неконкурентно висока цена и загубената битка с прекия конкурент „Шкода Фелиция“. Правителството на Жан Виденов не спазва поетите ангажименти да намали вносните мита на доставяните от Великобритания части, както и обещанието да се закупят автомобили за различните ведомства с пари от бюджета.

Съдружниците решават да не трупат повече загуби и на 4 април 1996 г. конвейерът спира. До този момент са произведени 2200 коли. Следващите намерения във Варна да се сглобяват джипове „Ленд Роувър“ за страните от Източна Европа пропадат. От позицията на времето експертите оценяват ĸpaя нa пpoeĸтaMaecтpo” като тежък удар зa мecтнaтa иĸoнoмиĸa.

 

 

Добавете коментар