9 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Обособяват нови „зелени острови“ в столичния район „Надежда“

Столичната община и район „Надежда“ продължават обособяването на „зелени острови“ за разделно събиране на отпадъците. Нови 300 домакинства от района ще имат възможност да се включат в разширяването на проекта за стимулиране на гражданското участие в процеса на рециклиране. След успешното реализиране на пилотната инициатива в ж.к. „Надежда 1“ през 2019 г., когато бяха обособени първите 5 „зелени острова“, се предвижда подобряване организацията на разделно събиране на отпадъци от опаковки – пластмаса, хартия, метал, стъкло и хранителни отпадъци и при блокове №№ 153, 155, 156, 157 и 173 в ж.к. „Надежда 1“.

Устойчивата политика за разделно събиране и рециклиране на отпадъците е приоритет на Столична община. След анализ на данните от първите участници установихме високо качество на разделно събираните отпадъци, отсъствие на примеси и намаляване на количеството общ смесен боклук“ – обясни заместник-кметът с ресор „Екология“ Десислава Билева.

Столична община ще предостави на домакинствата, заявили желание за участие, индивидуални контейнери за разделно събиране. За пълноценно обезпечаване на инициативата, предстои и реорганизация на уличните контейнери за смет – превръщането им в 5 (пет) съоръжения от вида „зелен остров“, включително промяна в брой, вид и честота на извозване на съдовете. Всяко домакинство, участник в проекта, ще получи пълен комплект контейнери за разделно събиране на отпадъци.

Решение за участие в проекта може да бъде взето след провеждане на събрание на етажната собственост.

Related Articles

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ