Навигатор Home » На фокус » Спасяват спешно от разруха музеи и културни обекти в страната

Спасяват спешно от разруха музеи и културни обекти в страната 

12-13-vodi 2

Националният етнографски музей при БАН и „Земята и хората” са сред утвърдените за финансиране проекти

62 проекта в областта на музеите и изобразителните изкуства са утвърдени за финансиране от Министерството на културата. Средствата, които ще бъдат отпуснати за обновяване на сградите на културните институции, е в размер на 350 000 лв. Част от проектите се финансират по Тема № 1 „Проекти, свързани с дейности по опазване и представяне на движимо културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии (ремонтни дейности, събития, образователни програми, нов дизайн, конструкции, иновации и др.). Един от обектите в столицата, в които предстои да се извърши авариен ремонт на експозиционните зали, е Националният етнографски музей при БАН. В „Земята и хората ще бъде направена реконструкция на покривна ламарина, корита, обшивки, стрехи, боядисване, както и ремонт на западната фасада, който включва кърпене и боядисване. В Софийската градска художествена галерия ще бъде изградена професионална климатизация и вентилация за хранилище и реставрационно ателие. В Регионалния археологически музей в Пловдив ще се направи преустройство, ремонт и оборудване на зала за временни изложби, включително реставрация, ремонт и монтиране на оригиналната витрина сейф, произведена през 1949 г. за експониране на Панагюрското златно съкровище. В града под тепетата ще се модернизира и Градската художествена галерия. Там ще бъде подменено осветлението и ще се монтират охранителни камери в Постоянна експозиция „Икони.В Художествената галерия в Ловеч ще бъде сменен общият облик на залите на ул. Васил Караконовски №1 чрез подвижни паравани и релсов път за представяне на произведения на изкуството. В Регионалния исторически музей – Шумен ще се реновира хранилището за съхранение на колекции, картини, скулптури и знамена, а в Къща „Александър Стамболийски ще бъде възстановен интериорът на втория етаж на вилата музей. В Художествената галерия в Добрич се предвижда енергийно ефективно оптимизиране на музейното осветление, в Музея на мозайките в Девня ще се модернизира експозиционната площ, а в Историческия музей в Тутракан ще бъдат извършени ремонтни дейности и реновиране на изложбената зала. В къщата музей „Иван Вазов в Сопот предстои обновление и нови дизайнерски решения в експозиционната зала.

12-13-vodi 1

3D планетариумът на обновения преди 2 години Природонаучен музей в Пловдив се радва на множество посетители

 

Нов покрив на музея в Стара Загора

Започва реконструкция на покрива на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Причината е некачественото изпълнение на ремонтите, направени през 2009 г. Месеци след пускането му в експлоатация покривът на обявения за „Сграда на годината” архитектурен шедьовър, в който се помещава и музеят, отново тече. Вече има подписан договор между общината и ръководството на фирма, която ще оправи компрометираното покривно място. Нещата са на финалната права, като се уточняват подробностите около финансирането. До дни ще започне ремонтът, ще бъде направена цялостна хидроизолация, увериха от администрацията.

12-13- SZ-2

Община Разлог подсигури средства за ремонтните дейности на Историческия музей

Покривът на къщата музей на Захарий Стоянов в котленското село Медвен също се нуждае от цялостен ремонт. Община Котел е отпуснала 5 хил. лв., с които през миналата есен покривът е бил ремонтиран частично. Необходимо е още да се извърши дренаж, защото при дъждовно време къщата се наводнява и ценни експонати могат да бъдат унищожени. Според разчетите това ще струва между 30 и 40 хил. лв. В навечерието на заключителните мероприятия по случай 60-годишнината от създаването на Историческия музей в Разлог също започна частичен ремонт, чрез който ще бъдат подновени и освежени голяма част от прилежащите към музея сгради. Ремонтира се дървената колиба, стълбите и парапетът на Парапуновата къща. Дейностите включват и обновяване на дървената пътека до фондохранилището в Астинова къща. Средствата за ремонта са осигурени от община Разлог

ЕКСПЕРТИЗА

Комисия преценява опасна ли е къщата на Яворов и колко посетители може да приема

12-13- KA6TA IavorovКозметичен ремонт на вътрешната музейна част на къщата на Пейо Яворов в София е започнала през август. Планира се музеят да бъде отворен за посетители в късната есен. Къщата музей на писателя на ул. „Г.С. Раковски” в столицата е затворена за посетители от юли миналата година заради лошото й състояние и съмнения, че би могла да се срути. След приключването на настоящите ремонтни дейности ще бъде назначена експертна комисия, която да прецени доколко е опасна сградата и какъв брой посетители ще може да приема. 

Преди време бе направен козметичен ремонт на фасадата и започнаха преговори между дружеството, собственик на къщата „Дом Яворов”, и Министерството на културата. Целта бе държавата да получи имота в замяна на друг. Процедурата обаче бе прекъсната заради оставката на тогавашното правителство. Новият министър на културата Боил Банов обмисля възможността за подновяване на процедурата по замяната.

12-13-Ka6ta SmirnenskiРемонтът на друга емблематична сграда – къщата музей на Христо Смирненски на ул. „Овчо поле” в София, обаче ще се забави. Сградата е в особено тежко състояние, като е затворена от 2004 г. Търсят се средства за спасяването й.

Това лято е извършен козметичен вътрешен ремонт на къщата на Димитър Димов в жилищна сграда на ул. „Кръстьо Сарафов” в квартал „Лозенец”. Ремонтът се е наложил заради появил се теч.

Проект

Видин и румънският Долж привличат туристи с архитектурно наследство

Цвета ИВАНОВА

Областите Видин и Долж от Румъния започнаха работа по изпълнение на общ проект, с който се цели привличането на туристи чрез архитектурното наследство на двата района. Преки изпълнители са Асоциацията за насърчаване на туризма във Видин и Румънската асоциация за електронна търговия и софтуер от град Крайова. Финансирането се осигурява от Трансграничната програма „Интеррег”, а срокът за изпълнението на проекта е 24 месеца.

12-13- Arx-PRO-stari sgradi vidin_AAA

Една от архитектурните перли на Видин

Видин и Долж са богати с ценни сгради, много от които паметници на културата и архитектурни образци. Причината е, че и двете области са използвали влиянието на Запада, прониквало по река Дунав. И на двете места в началото на миналия век се строят сгради от италиански, немски и австрийски архитекти, а по Дунав се превозват материалите за сградите. Много от тези сгради частни и обществени, у нас са обявени за паметници на културата.  

Проектът в областта на архитектурното наследство предвижда създаване на групи, които да бъдат обучени в сферата на 3D сканирането на архитектурни паметници и моделирането на макети на недвижимото културно наследство.

Ще бъде изработен каталог на сградите и заснет филм за тях. Предстои да бъдат организирани срещи с архитекти, строителни инженери и фирми от бранша с дискусии по темата. Ще има и две обиколки до най-забележителните сгради за туроператори и журналисти. Проектът предвижда и пътуващи изложби с фотоси на емблематични обекти, които ще обиколят общините на двете области.

Когато хората видят сградите, ще пожелаят и да ги посетят и да се насладят на красотата им. Така ще бъдат привлечени повече туристи, което е крайната цел на проекта”, коментират ангажираните с него.

12-13-ARX-PRO Kalafat_kmetstvo_AAA

Кметството на Калафат

От туристическите агенции в района са готови да включат в офертите си новия туристически продукт – културното наследство в областта на архитектурата. Ще се работи и за създаване на интерес у младите хора към архитектурното наследство чрез организирани турове с ученици от Видин и Крайова.

Вече се подготвят семинари за архитекти и строители, на които да бъдат представени различни новости, модели и добри практики за ремонтиране и консервиране на паметници на културата. Ще се събират идеи и предложения за възстановяване на ценни сгради и адаптирането им за нуждите на съответните населени места. Семинарите ще бъдат по един в България и Румъния. След това ще бъде разработена обща стратегия за опазването и промоцията на културното наследство в двата района. Тя ще има значението на пилотна програма за съхраняване на архитектурното наследство около река Дунав.

 

Добавете коментар