Навигатор Home » На фокус » Спад на имотните сделки от началото на годината отчита пазарът

Спад на имотните сделки от началото на годината отчита пазарът 

4-5_Imoti_analiz-1

Умерена е търговията в големите градове, но има скок на ипотеките

Пазарът на имоти в България продължава да забавя темповете, като общият брой на сделките за страната отбелязва спад през второто тримесечие спрямо същия период на 2016 г. От една страна, намалението се дължи на забавянето на ръста на сделките в най-големите градове. При експлозивното възстановяване на пазара преди повече от две години резките ръстове в големите градове компенсираха неактивните по-малки пазари в страната, като се превърнаха в двигател на целия имотен сектор. Със забавянето на големите пазари обаче картината се променя и неактивните малки населени места отново заемат по-видим дял. Други фактори, които влияят върху данните, са продължаващите сделки за имоти в строеж, които не се отчитат никъде до окончателното им изповядване, както и забавящата се активност на купувачите. Хората, които отлагаха покупката на жилище заради кризата, вече придобиха имот, парите на вложителите от КТБ са също оползотворени и вложени. Остават младите семейства и някои инвеститори, които търсят алтернатива на депозитите. Делът на депозитите в банките обаче, с които би могло да се направи такава инвестиция, не е особено голям.

4-5_Imoti_analiz-2Междувременно при ипотеките продължават да се отчитат силни ръстове, което е индикация за силна активност по рефинансиране заради по-изгодните лихвени нива в момента.

Общият брой сделки, отчетени от Агенцията по вписванията, за второто тримесечие е 54 613. Това е с 47% повече спрямо обичайно неактивното първо тримесечие, но с 2,8% по-малко спрямо второто тримесечие на 2016 г. За първата половина на годината сделките достигат 93 674, което е с 5,5% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Изтеглените ипотеки пък за периода април-юни са се увеличили с почти 39% спрямо първото тримесечие. На годишна база ръстът достига 30,8%.

В София броят на сделките нараства с почти 9% на годишна база, а ипотеките с 31%. В Пловдив на годишна база сделките скачат с близо 8%, а при ипотеките ръстът е 24%. В третия по големина град Варна за периода януари-юни спрямо същия период на миналата година броят на сделките е нараснал с 3,2%.

Ваканционните жилища са на изгодни цени и са добър вариант за инвестиция

4-5_Imoti_analiz--kare-1Ваканционните имоти в момента предлагат много добри възможности за покупка – изгодни цени, голям избор и достатъчно време за спокойно взимане на решение, тъй като е отпускарски сезон. Това показват последните данни на Агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties. При покупката на ваканционен имот специалистите съветват купувачите добре да дефинират целта си. Ако тя е жилищна за собствено ползване и лайфстайл, тогава апартаментите са добра възможност и то при добри цени, ниски такси за поддръжка и налични обзаведени и готови за ползване имоти. Ако се търси инвестиция с цел отдаване под наем и реализиране на доходност, тогава е добре да се инвестира в по-висок клас имот, който има по-високи разходи по поддръжка, но и потенциал да генерира доходност. Като цяло от началото на годината обемите на продажби и цените на морските имоти се запазват сходни с тези от миналата година. Подобна е картината и при планинските курорти, където също се запазват тенденциите от миналата година по отношение на цени, обеми продажби и микс на купувачите.

Подемът при жилищните имоти в големите градове се усети и при ваканционните имоти. Ефектът в този сегмент се изразява в преодоляване на кризата от отлива на руските и британските купувачи, стабилизация на цените и поддържане на стабилен интерес и обеми продажби.

Предлагането на офис площи превишава търсенето

След силния спад в началото на годината свободните площи отчитат лек ръст като дял от общия инвентар, до 9,4% към края на юни 2017 г., според изследване на пазара на офис площи на MBL|CBRE.

Незаетите клас А и Б офис площи в София4-5_Imoti_analiz--kare-2 към декември са 168 000 кв. м, което е ръст от 10 000 кв. м спрямо първото тримесечие. Търсенето продължава да се запазва на нивата от последните 3 години, като новонаетите площи за второто тримесечие възлизат на 29 000 кв. м, а нетното усвояване на 15 500 кв. м. Най-предпочитани продължават да бъдат зоните на булевард „Цариградско шосе” и Лозенец/Хладилника, където високата степен на отдадени площи на ранна фаза от проекта се запазва. Като тенденция през последните месеци се отчита, че предлагането нараства с темпове, изпреварващи търсенето – около 320 000 кв. м са в строеж в момента, от които близо 260 000 кв. м са планирани да бъдат завършени до края на 2018 г. В допълнение се планират още близо 300 000 кв. м, като строителството на 115 000 кв. м от тях се очаква да стартира скоро и да бъдат завършени в периода 2019-2020 г. Това се очаква да доведе до постепенно балансиране и насищане на пазара, което съответно ще се отрази върху наемните нива, които би могло да се очаква да претърпят известен спад.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Три зони за строеж на небостъргачи в София

4-5--SOFIA-1

Една от зоните за небостъргачи ще е по протежението на „Цариградско шосе“, обяви главният архитект на столицата Здравко Здравков

В София ще бъдат обособени три зони за свободно високо строителство, обяви главният архитект на София Здравко Здравков пред бТВ.

Районите с високи сгради ще представляват ситита, които ще гарантират запазване на гледката към планината на столичани. Освен това обособяването на зоните ще запази изискването на височина в останалата част от града от 75 м, коментира той.

Едната зона ще е по протежението на бул. „Цариградско шосе”, другата по бул. „Царица Йоана” до Околовръстното и третата – до Централна гара.

Здравков обясни, че общината вече е представила промените в Закона за устройството и застрояването на столичната община на депутатите и се надяват парламентът да ги приеме. Главният архитект добави, че до момента е издал едно разрешение за небостъргач – 202 метра сграда на „Скай форт” до Експоцентъра.

Има инвестиционни намерения и за терен в близост до „Пирогов”. За спорния строеж на бул. „Черни връх” се очаква да приключат административните производства.

Столичният общински съвет ще има контрол върху строителството на високите сгради в града, стана ясно още от думите на главния архитект.

4-5--SOFIA-2

Небостъргачите в столицата ще стават повече, но тези сгради може да се окажат проблем за трафика в града

По повод протеста на жителите на столичния кв. „Дружба” срещу застрояване на зелена площ край езерото Здравков каза, че подобни „тиктакащи бомби” са били заложени след реституцията в столичните квартали. Подобни казуси има и в други райони и архитектът поясни, че общината може да предложи на инвеститорите замяна на имотите. „В плана на „Дружба” е отредено там да има парк, после се потвърждава с Общия устройствен план (ОУП) да има строителство. Искаме това да остане част от парка и ще говорим със собствениците. Към 2001 година теренът е бил част от зелената система на града”, допълни Здравков.

 

След 10 г. отлагане

Обявиха обществена поръчка за ремонт на сграда за Административен съд – Велико Търново

Лилия ЛОЗАНОВА

Десет години след създаването на Административен съд – Велико Търново и пет години след закупуване на сграда за дейността му има надежда работещите в съдебната институция да се преместят в нея.

В момента достъпът до помещенията, в които са настанени над 40 съдии и съдебни служители, е затруднен, тъй като около сградата има разбита инфраструктура и буйна растителност. Поради липса на място в Административен съд – Велико Търново има само две малки заседателни зали. В коридора са изнесени информационен център и регистратура, а специализирана стая за адвокати няма. Някои от работните кабинети се споделят от шест и повече души.

4-5-TARNOVO-1

Председателят на Административен съд – Велико Търново Георги Чемширов очаква скоро магистратите да работят в обновената сграда, която от години пустее и чака ремонт

След като управлението и стопанисването на недвижимите имоти на съдебната власт беше прехвърлено от Министерството на правосъдието на Висшия съдебен съвет, на 7.07.2017 г. е обявена обществена поръчка – открита процедура, с предмет „Извършване на строително-монтажни работи в сгради на органите на съдебната власт по шест обособени позиции“. Втората обособена позиция касае именно извършване на основен ремонт на сграда за нуждите на Административен съд – Велико Търново.

Според посочените от съвета критерии за възлагане най-голяма тежест има техническото предложение на участника за изпълнение на поръчката, на второ място е цената и на трето – предложеният срок за изпълнение. Прогнозната стойност на тази позиция е 1 600 000 лв. без ДДС. Според възложителя максималният срок за изпълнение на предмета на поръчката е до 360 календарни дни, а най-краткият реален срок – до 180 календарни дни. Подробна информация, включително обявлението, техническите спецификации и изискванията към кандидатите са публикувани на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
Обявяването на тази обществена поръчка е първата реална стъпка за отстраняване на дългогодишния сграден проблем и подобряване на условията за работа в Административен съд – Велико Търново, коментират от администрацията.

Добавете коментар