София ще черпи опит от Москва срещу задръстванията

0
Арх. Сергей Кузнецов

Велосипедите под наем ще са с GPS, а не на постоянни стоянки

Катя КОСТОВА

София ще черпи от опита на Москва, за да се справи с проблемите със задръстванията. Това стана ясно от срещите на главните архитекти на двата града Здравко Здравков и Сергей Кузнецов и участието им в дискусията „Разговори за града”. Руският архитект бе в българската столица в рамките на Дните на културата на Москва, проведени в още 2 български града – Плевен и Варна.

„Тръгнахме да превръщаме градовете си от „градове на автомобилите и предприемачите” в „градове на хората”. Посоката е свързана с цялостна промяна, която приоритизира пешеходните пространства, премахва незаконната реклама, свързана е с подреждане на града, оправяне на фасадите, премахване на кабелите, заяви арх. Здравко Здравков.

Той смята, че опитът, който има руската столица, е огромен, което дава предимство на София да вземе доброто от техните решения. По думите му, системата за отдаване на велосипеди под наем – не на принципа на фиксирани стоянки, а посредством GPS и колелата да бъдат оставяни на различни локации, ще заработи догодина у нас.

3-KUZNECOV---3
Велосипедите под наем в столицата ще бъдат с GPS

Главният архитект на Москва Сергей Кузнецов подчерта, че драстичното ограничаване на паркирането в центъра на мегаполиса е било възприето положително от повечето хора. „По този начин намаляха и задръстванията по улиците. В София виждам голям потенциал, тук такъв остър проблем като в Москва преди няколко години със задръстванията липсва. Струва ми се, че София да се развива в комфортен град би било дори по-просто, като се има предвид, че градът е по-компактен. Много е озеленен градът ви и смятам, че в един кратък период бихте могли да постигнете много положителни промени”, категоричен беше руският архитект.

Главният архитект на София Здравко Здравков съобщи още по време на дискусията, че наредбата за проучване, анализ и симулация на трафика през октомври ще бъде представена, за да бъде обсъдена от професионалните общности, за да бъде внесена в Столичния общински съвет. Според него целта й е да се обследва достъпността до сградите и тяхното влияние, да се научи как сгради, които привличат голям трафик, влияят на общата картина на трафика в града.

Арх. Здравков представи и направеното през последната година по препоръките на датския архитект Ян Геел. „Независимо дали е град от 1,5 млн., или от 15 млн. души, за да направим един град на хората, трябва да се обърнем към неговите жители – да изкараме хората от моловете и да ги върнем в градските пространства. Това става с добрите публични инвестиции, които правим в последните години – каза арх. Здравков. – Връзката между пешеходните зони е наша основна политика. Целта е не да създаваме зони от точка А до точка Б, а изцяло обвързан пешеходен център“, допълни той и припомни за извършваната реконструкция на центъра по интегрирания план за градско възстановяване и развитие.

3-KUZNECOV---1
Задръстване в час пик по софийския булевард „Цариградско шосе”

Относно промяната в зона 4 на София арх. Здравков поясни: „За тази малка част на бул. „Витоша“, от ул. „Алабин“ до бул. „Стамболийски“, която Столичният общински съвет гласува да бъде затворена, в момента тече архитектурен конкурс, който да обвърже пешеходните зони, които да започнат от ул. „Алабин“, да стигнат до пл. „Света Неделя“ и посредством ул. „Съборна“ да стигнат до „Градската градина“. За 2018 г. си поставихме и няколко малки проекта за подобряване на достъпността“, допълни главният архитект на София. Подобен проект е на ул. „Будапеща“ – подобряване на вътрешно стълбище с изграждане на платформа, достъпен асансьор и свързване на нивата на „Дондуков“ и „Московска“. Подобно начинание е и подобряването на пешеходната достъпност по ул. „Малко Търново“.

Друг акцент от участието на арх. Здравков в дискусията бе политиката за намаляването с по няколко процента годишно на паркоместата. „Предстои да направим анализ на пропускливостта на централна градска част, да анализираме колко автомобила биха могли да се поемат в града, така че да преценим необходимостта от изграждане на допълнителни паркинги в тази зона“, съобщи главният архитект на София.

На събитието столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че София и Москва си приличат по цели и проблеми. „Имахме много какво да си кажем за развитието им“, обясни тя. По думите й, двата града имат близки цели през последните години в тази посока, имат и сходни проблеми – като нужда от благоустрояване и разширение на тротоарите, засаждане на повече дървета по тях, подобряване на организацията на паркиране, намаляване на рекламите в града, ремонтиране на фасадите на сградите, подобряване на информационната система, организиране на повече събития на открито.

В рамките на Дните на културата на Москва в България кметът Йорданка Фандъкова се срещна и с министъра от правителството на руската столица и ръководител по външноикономическите и международните връзки Сергей Черьомин. Руският гост сподели идеята си една от станциите на московското метро да се нарече „Софийска”, а на софийската подземна железница да има спирка „Московска”.

От своя страна, Фандъкова отбеляза, че независимо от големия интерес на руските туристи към Българското Черноморие, то в София те са малко. В отговор Черьомин предложи догодина да бъде организирана българска туристическа бизнес мисия на българските фирми в Москва. „Ще съберем най-големите руски туроператори и ще осигурим пряко взаимодействие”, поясни министърът.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си