София тества водороден автобус

0
Българската столица ще ползва опита на Лондон по използването на водородните автобуси

Катя ТОДОРОВА

София проявява интерес към тестване на водороден автобус в градския транспорт и водим разговори за това, обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова на форум за приложенията на водорода, организиран в рамките на Българското председателство от Съвместно предприятие „Горивни клетки и водород”, БАН, Транспортното и Образователното министерство и Столична община.

Тя припомни, че българската столица е първият град в страната, където е проведен търг и предстои доставката на нови 20 електробуса, като първите от тях ще пристигнат у нас през октомври.

Преди да проведем процедурата, проучихме тестово три различни типа електробуси. Това е принципът ни на работа. По този път трябва да тръгнем и за водородните автобуси, защото нулевите емисии са възможни, а за мен като кмет зелените политики и опазването на качеството на въздуха са от изключително значение и са стратегически приоритет. За подобряване качеството на въздуха ние работим, като изпълняваме мерките, които са в правомощията на общината: модернизацията на градския транспорт, строителството на метрото, енергийната ефективност и подмяна на отоплителните инсталации на общински сгради, оползотворяването на отпадъците като ресурс, възстановяването и изграждането на паркове, каза още Фандъкова.

Кметът на столицата съобщи и за започналата процедура чрез „Столичния електротранспорт” за закупуване на още 30 електробуса.

София проучва опита на други градове, които са въвели водородни автобуси. Един от тях е Лондон. По време на срещата си с кмета на града г-н Кан една от темите, по които обсъдихме да получим експертна помощ, бе използването на електробуси и водородни автобуси. Столичната община има приета схема за поставяне на 64 зарядни станции за електромобили, добави кметът Фандъкова.

ЛЕНТИЧКА

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри обновения стадион „Дружба” в Кърджали. Спортното съоръжение бе ремонтирано основно за първи път след построяването си през 1961 г. Вложените средства са около 2 млн. лв. Стадионът вече се нарича „Арена Арда”.

2--STAD--2 2--STAD--1

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си