София сред най-евтините пазари на офиси, търговски и логистични площи в Европа

0

София продължава да е сред най-евтините пазари на офиси, търговски и логистични площи в Европа, въпреки че темповете на ръст изпреварват средните за Европейския съюз (ЕС). Това сочат данните на консултантската компания Cushman&Wakefield за третото тримесечие. Средният месечен наем на офис площите достига 13 евро на кв. м, а годишният – 156 евро на кв. м.

Ръстът на наемите на офисите в столицата през третото тримесечие достига 4% на годишна база, а доходността се понижава с 0,5 базисни точки, до 8%. За сравнение, средният ръст в ЕС е 1,7%, а за всички анализирани европейски пазари – 0,8%.

16_sof-2При търговските площи на водещите търговски улици – за София това е бул. „Витоша”, средният наем на кв. м площ се увеличава с 4,5% на годишна база до 46 евро при стабилна доходност от 8,5%. За сравнение – ръстът на наемите в ЕС достига 2,3% на годишна база през тримесечието, а за всички анализирани европейски пазари е 2,5%. Единствено при логистичните площи наемите в София остават стабилни на ниво от 3,8 евро за кв. м и 46 евро годишно. При доходността се отчита плавен спад от 0,5 базисни точки, до 9,5%.

За държавите от ЕС е отчетен ръст на наемите от 0,8%, а за всички анализирани пазари от Европа – спад от 0,5%. Най-евтиният пазар на офиси в Европа е Любляна, където наемът на кв. м е 11,5 евро. Непосредствено след София е Скопие с 14 евро.

При търговските площи по-ниски наемни равнища може да се намерят в централно- и източноевропейските пазари, включително и в някои германски градове – например Дюселдорф. При логистичните – разликите между наемните равнища не са толкова резки на отделните регионални пазари. По-достъпни цени предлагат Скопие и Братислава, а от Западна Европа – Лисабон.


Сделките с бизнес обекти достигнаха 225 млн. евро

Стойността на сделките с бизнес имоти в България е достигнала 225 млн. евро за първите девет месеца, сочи проучване на Forton/Cushman&Wakefield. В анализа се казва, че през тази година пазарът е доминиран от придобивания на доходоносни активи, докато през 2015 г. основният акцент са били земята и подценените имоти.

Към момента сделките с доходоносни активи – хотели, офис сгради, търговски и индустриални площи, формират близо 70% от обема на сделките за деветмесечието, като основен дял се пада на придобиванията на хотели, пише още в доклада. Експертите смятат, че за да продължи добрата тенденция, най-важното условие е запазването на икономическия растеж и на стабилността в политически и икономически план.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си