София се развива на различна скорост от останалите части на България

Икономическото разделение между регионите се задълбочава според изследване на ИПИ

0

Икономическото разделение на регионите в България се задълбочава, въпреки ангажиментите на правителството Северозападът да навакса изоставането. Към такива изводи навежда тазгодишното изследване „Регионални профили: показатели на развитие“ на Института за пазарна икономика (ИПИ), представено от „Капитал“.

Според данните София се развива на друго ниво от останалата част на страната, което обяснява постоянният прилив на хора към столицата. Извън нея Стара планина разделя България на бързо обединяващи се индустриални центрове на юг и откъснати острови с икономическа активност на север. Много области обаче остават встрани от индустриалния бум и шансовете им да се конкурират успешно в бъдеще с по-напредналите намаляват драстично. Това допълнително ще затрудни сближаването на регионите в България, прогнозират анализаторите.

Същевременно един от основните проблеми пред бизнеса в страната – пътищата, не се подобрява въпреки милиардите, наливани в ремонти, а влошаващата се демография скоро ще се превърне в непреодолима пречка за редица региони е друго заключение от икономическото изследване.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си