София посреща есента като строителна площадка

0
Основно обновената отсечка от бул. „България”

Част от релсите по „Графа” са положени, но работата по емблематичната улица продължава до ноември

Катя КОСТОВА

Трамвайното движение по ул. „Граф Игнатиев” ще бъде пуснато в началото на ноември, сочат разчетите на общината за завършване на ремонтите по емблематичната столична улица.

12-13_Remonti-2
Част от трамвайното трасе е почти готово

По „Графа” работата започна на 7 май, като общо около половината от нея е завършена. Проектът, финансиран по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на „ОПРР 2014-2020“ на стойност почти 22 млн. лв., включва пълна подмяна на почти 1226 м релсов път и основата му, както и контактната мрежа на трамваите и обновяване на настилките на тротоарите по цялото трасе. Ремонтират се и площадите в обхвата и те ще бъдат с нова гранитна настилка. Обновената зона ще се простира на площ от 53 900 кв. м. Новите настилки ще са 48 000 кв. м, а обновените зелени площи – около 5000 кв. м. Почти половината от релсовия път вече е подменена. На места, като в зоната по ул. „Алабин” – от бул. „Витоша” до ул. „Граф Игнатиев”, линиите са напълно готови. За полагането им по ул. „Граф Игнатиев” се прилага нова технология, която спомага за намаляване на вибрациите от преминаващите мотриси. Всяка една релса е обхваната от виброизолационна подложка. За обособяване на трамвайните спирки по „Графа” ще бъдат върнати старите гранитни бордюри.

По ул. „Солунска” всичко е готово. Старата асфалтова настилка е премахната и отново са наредени павета. Между бул. „Витоша” и ул. „Ангел Кънчев” строителството е завършило и участъкът е приет. На отсечката от ул. „Ангел Кънчев” до пл. „П. Р. Славейков” от „Софийска вода” там са подменили всички сградни отклонения. Изградено е и ново улично осветление. Направено е и нов тип отводняване. В бордюрите е вградена система за дъждовната вода. Отделно улуците на всички здания са заустени в тротоарите, като по този начин се намаляват рисковете от наводнения. Планирано е същата система за отводняване да има и по улиците „Шести септември” и „Шишман”. Кофите за смет по „Солунска” и останалите части от Зона 2 ще са под земята, като се очаква доставката на съоръженията.

12-13_Remonti-1
Вече започна подмяна на подземната инфраструктура на кръстовището на „Графа” с ул. „Ив. Шишман”

Нивото на площад „П. Р. Славейков” и околните улици се изравнява. Пазарът за книги след приключване на всички ремонти ще се възстанови, като се предвижда да се монтират типови павилиони. Фонтанът също предстои да бъде ремонтиран. Тепърва обаче ще се избира технология, по която той ще работи.

Повече от месец се работи и по обновяването на градинката при храма „Св. Седмочисленици”. Експлоатационните дружества реконструираха водопроводи, канализация и други подземни съоръжения в тази зона. Вече се поставя настилката от бетонови павета. Детската площадка се възстановява и ще се монтират пейки и ново улично осветление. Не се предвижда възстановяване на сергиите за плодове и зеленчуци на ул. „Граф Игнатиев” край тази градинка.

Модернизирането на тази част от центъра на столицата ще продължи 300 дни, като някои от обектите ще се изпълняват и през 2019 г.

До 27 септември продължава ремонтът на бул. „Константин Величков“, като в този срок ще се изграждат спирките на градския транспорт в участък от 70 м преди кръстовището с ул. „Цар Симеон“, в посока бул. „Тодор Александров“. След първия учебен ден ще се работи и по довършването на ремонта по бул. „Пенчо Славейков”.

12-13_Remonti-3
Повече от месец се работи и по обновяването на градинката при храма „Св. Седмочисленици”

Вече приключи смятаният за най-тежък ремонт и е възстановено напълно движението в двете платна по столичния бул. „България”, в участъка между бул. „Акад. Ив. Гешов” и бул. „Гоце Делчев”. На тази част от една от най-натоварените пътни артерии в София бе заздравена основата на компрометираните участъци, положена е хидроизолация върху подлезите и стоманена мрежа по цялата дължина. Участъкът е около 1 км, а ремонтът на всяко пътно платно с по три ленти в посока отне по две седмици.

За следващата година се отлагат и ремонтите на улиците „Каменоделска” и „Първа българска армия”, като причината за тях е обжалване на обществени поръчки.

ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 4 ГОДИНИ

Инвестират още 139 млн. лв. за пътна поддръжка

През следващите четири години за поддръжка на улици и тротоари Столична община ще вложи над 139 млн. лв. (116 млн. лв. без ДДС), сочи информация от обявената обществена поръчка. Действащите договори на фирмите за текущи ремонти в столицата изтичат догодина.

За 2018 г. от общината за ремонти на кварталните улици са предвидени над 38 млн. лв. Средствата се отпускат по искания на районните кметове, които посочват най-належащите улици за ремонт. Те са отговорни и за контрола и качеството на реконструкциите на вътрешноквартални улици. Без техния подпис, след ремонта фирмите не могат да получат от Столична община парите си за свършената работа.

Очаква се през октомври да се подпишат нови договори със 7 фирми, които да се грижат за улиците, мостовете, пешеходни надлези, като те ще отговарят и за необходимите текущи ремонти и по тротоарите. Поръчката се отнася за 7 зони в града. Първата включва районите „Витоша”, „Лозенец” и „Триадица”. Във втора са „Овча купел”, „Красно село”, „Красна поляна” и гр. Банкя, в третата – „Люлин”, „Връбница”, „Възраждане” и „Илинден”, в четвъртата – „Надежда”, Нови Искър и „Сердика”, в петата – „Кремиковци”, „Подуяне” и „Оборище”, в шестата – „Искър”, „Слатина”, „Изгрев”, „Средец” и „Панчарево”. Седмата обхваща само два района – „Младост” и „Студентски”. Срокът за подаване на документи е до 10 октомври.

Преди първия учебен ден един от завършените изцяло ремонти бе по ул. „Резбарска“ в кв. „Хаджи Димитър”. Там бяха направени пътните настилки с дължина близо 700 м, положи се нова маркировка. Изградени са нови тротоари с настилка от асфалтобетон и са монтирани антипаркинг колчета. Направен е нов газопровод от ул. „Първа българска армия“ до ул. „Бояджик“. Демонтирани са старите бетонови стълбове на ЧЕЗ и уличното осветление.

КЪМ СОБСТВЕНИКА

Столична община иска обновяване или премахване на лифтовете на Витоша

Столична община ще поиска от собственика на лифтовете на Витоша – дружеството „Витоша ски”, или да възстанови, или да премахне съоръженията. Първо обаче ще се изчака краят на проверката за състоянието им. Кметът на София Йорданка Фандъкова смята, че обновяването или демонтажът на лифтовете трябва да е за сметка на дружеството собственик.

От четирите лифта в планината, която е най-близо до столицата, работят само Драгалевският, Симеоновският (единственият действащ кабинков) и то само в събота и неделя. Другите два – „Романски” (над хижа „Алеко”) и най-старият (между Копитото и кв. „Княжево”), отдавна не функционират. Те бяха приватизирани от „Витоша ски” преди 11 години заедно с всички други съоръжения в планината за 8,3 млн. лева.

В момента текат процедури за приемане обновяване на плана за управление на природен парк „Витоша”, като по този начин ще се даде възможност за ремонт на лифтовете. Двата проекта за редакция на плана обаче не предвиждат никакво ново строителство в планината или пък увеличаване на дължината на лифтовете.

12-13-LIFT

В открито писмо до медиите, от своя страна, от „Витоша ски” изразиха готовност да започнат подмяна на лифтовете, след като падне забраната за това.

Според Закона за горите лифтовете и ски влековете трябва да бъдат изключени от горския фонд, а сега действащият план за управление на природния парк, чийто срок на действие е изтекъл още през 2014 г., го забранява Преди време беше създадена работна група, която предложи необходимите промени за актуализирането му. Остава обаче те да бъдат внесени в Екоминистерството.

Първият лифт на Витоша е изграден между „Княжево” и Копитото със съоръжения от австрийската фирма „Братя Гирак” и започва работа през 1962 г. Дължината му е 1920 м с разлика във височините от 600 м. Разполагал е с 53 четириместни кабини и е превозвал по 600 души на час в посока със скорост 3 м/сек. Съоръжението не работи повече от четвърт век и е почти напълно разграбено, липсват кабините, които са били от алуминий, двигателят и редица важни агрегати.

Фирмата, изградила преди над половин век първия лифт на Витоша, отдавна е фалирала и набавянето на резервни части за евентуален основен ремонт ще е доста сложно.

Ремонтират 26 училища и детски градини с пари от ЕС

В 26 училища и детски градини в София ремонтите ще продължат и през учебната година. Това сочат плановете на Столична община. Работата по 15-те училища и 11-те детски градини са разположени в районите „Илинден”, „Красна поляна”, „Надежда” и „Връбница” и са включени в проект, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР). В 17 от тях реализацията на проекта вече е започнала. За останалите в момента текат процедурите по избор на изпълнители. Инвестицията е над 60 млн. лв.

12-13-uchilishta
Ремонтните дейности в 22 училища и градини трябва да са приключили до първия учебен ден

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова за първи път в София се правят такива цялостни ремонти. По думите й, включените в европроекта 4 столични района ще получат следващата година изцяло нова образователна среда с нови училища и детски градини. Кметът обясни още, че проектите изискват цяла година работа, така че ремонтите ще продължат и след началото на учебната година. Всичко ще се направи поетапно, като най-напред ще се извършат конструктивните ремонти, саниране, обновяване на физкултурни салони и други, обясни тя.

Строителни дейности се извършват и в други 22 училища и детски градини, като там всичко се очаква да приключи до първия учебен ден. За тях от приватизационния фонд са отделени 2 млн. лв.

Правят се и огледи на инфраструктурата около училищата и детските градини както на състоянието на уличната мрежа, така и на безопасността, уточни Фандъкова.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си