София залага 60 транспортни проекта за обновяване в програмата за 2019 г.

0
Ремонтът на тунела под НДК бе отложен през 2017 г. заради липса на пари и Председателството на ЕС
Катя КОСТОВА

Догодина ще бъде ремонтиран тунелът под НДК в София, планира Столична община. Първоначалните намерения бяха това да стане още преди края на 2017 г., но работата се отложи заради липсата на инвестиции и Председателството в първата половина на 2018 г. Друг тунел, който ще се обновява, е под Западния парк към ж. к. „Люлин” на бул. „Царица Йоана”.

В програма за 2019 г., която се обсъжда заедно с бюджета на общината, са включени общо 60 проекта, свързани с транспортната инфраструктура на града – ремонти на основни булеварди, площади и улици както в центъра на София, така и периферията на града, реконструиране на трамвайни трасета и изграждането на нови. Тепърва обаче ще се уточнява кои от тях ще са с приоритет и да се обявят поръчки, защото не за всички ще се намерят пари.

Кметът на София Йорданка Фандъкова представя строителната програма на общината за 2019-а

Част от плана са и проекти, чиято реализация се бави заради спорове за имоти или тежки процедури по отчуждаване. Това са разширението на бул. „Ломско шосе” и изграждането на Източна скоростна тангента.

Ще продължат и започнатите през 2018-а ремонти на ул. „Граф Игнатиев” и прилежащите пространства, площад „Александър Невски”, пренареждането на жълтите павета по бул. „Цар Освободител”, изпълнявани от „ПСТ груп”, преасфалтирането на бул. „България” и на бул. „Пенчо Славейков” – от ул. „Цар Асен” до „Ген. Тотлебен”. Ще започне и работата по пробива на бул. „Филип Кутев” – от бул. „Черни връх” до ул. „Сребърна”, където изпълнител е „Трейс груп холд”.

Остава още да бъдат довършени и разширението на бул. „Тодор Каблешков”, ремонтите на булевардите „Монтевидео”, „Президент Линкълн”. Ще започне да се работи и по ул. „Първа българска армия”. Сред ремонтите, останали от предходните години, са и продължаването на бул. „Шипченски проход” до бул. „Христофор Колумб”, на „Искърско шосе”, на бул. „Житница” – от ул. „Хайдушка поляна” до бул. „Овча купел”, и на трамвайното трасе на линия 5 по бул. „Цар Борис III”. За последния проект избраният изпълнител – „Джи Пи Груп”, наскоро се отказа. За тази линия след по-малко от месец се очаква да се сключи договор с полската фирма „Песа” за доставка на 13 нови нископодови трамвая. Контрактът е за 45 млн. лева, осигурени от еврофондовете.

Планират се и ремонти на трамвайните трасета по ул. „Каменоделска” – от ул. „Константин Стоилов” до ухо „Орландовци”, по бул. „Джеймс Баучър” – от площад „Велчова завера” до „Черни връх”, бул. „Княгиня Мария Луиза” – от ул. „Опълченска” до ул. „Козлодуй”, по „Александър Стамболийски” – от „Константин Величков” до Западен парк. За тях обаче също няма избрани изпълнители.

Изграждането на 3 нови трамвайни трасета – по бул. „Копенхаген”, което да е връзка между „Дружба” и „Младост”, по бул. „Панчо Владигеров” в „Люлин” и към „Дървеница” през „Лозенец” и бул. „Драган Цанков”, е заложено още в транспортната програма на Столична община за догодина. Трасето към „Дървеница” бе от жителите на кв. „Дървеница”, а цената му по предварителни изчисления възлиза на най-малко 20 млн. лв.

КАЗУС

Прокуратурата ще нищи релсите на „Графа”
Скандалите около ремонта на „Графа” са свързани с проекта за монтажа на релсите за трамвая

Прокуратурата ще проверява ремонта на „Граф Игнатиев”. Магистратите вече са поискали да им бъдат предоставени всички документи.

Относно проверката кметът на столицата Йорданка Фандъкова припомни, че върви и вътрешна ревизия на общината, както и че работата и материалите се инспектират от специалисти от Университета по строителство, архитектура и геодезия.

От общината уточниха, че ще бъде ревизиран и проектът за трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III”, след като авторът му инж. Румен Борисов публично се оттегли от работата по ул. „Граф Игнатиев”, твърдейки, че фирмата изпълнител „Джи Пи Груп” използва различен от заявения по проект материал, слаган около релсите за предотвратяване на вибрациите.

 

ТОП ОБЕКТ

Три варианта за бъдещата визия на пл. „Централен“ в Пловдив

Три варианта за бъдещата визия на площад „Централен” в Пловдив се очертаха след последното заседание на Експертния съвет за устройство на територията. На срещата присъстваха експерти от Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, членове на съсловни организации, както и заинтересовани лица. Първият вариант, коментиран от специалистите, е да се изпълни проектът, който е възложен от общината, с циментова настилка, а не с естествени материали. Второто предложение е да се положи гранитна настилка в рамките на Форума, който е приблизително 50 процента от площадното пространство. Третата идея е 100 процента от настилките в проекта да бъдат гранит. Това, което общината е поела като ангажимент след съвета, е всички обсъждани варианти да бъдат остойностени и внесени в Общинския съвет за последна санкция от местния парламент коя от опциите да бъде реализирана. В момента подготвяме цялата преписка с протоколите от общественото обсъждане, от Експертния съвет, както и становищата на проектантския екип, за да ги предоставим на съветниците. А те ще вземат решение в каква посока да се върви с площад „Централен”. Важно е в рамките на месец то да бъде взето, тъй като доставката на настилките отнема по няколко месеца”, обясни кметът Иван Тотев. Той смята, че цялата документация по проекта може да бъде внесена още за следващата сесия на 12 ноември. На Експертния съвет са поставени и други въпроси, които имат отношение към цената, като перболите към Централна поща. Едно от предложенията е те да отпаднат и да се запазят цветарниците, които да бъдат обновени. Има предложения и едното от изкуствените езера да бъде премахнато, за да се отвори входът към Цар Симеоновата градина. Дискутирана е още металната конструкция, като символичен вход към площада от главната улица. Предложен е и вариант един от водните басейни на площада да бъде премахнат, за да се отворят подходите към Цар Симеоновата градина.

Всички варианти ще бъдат оформени в документ с изчистени детайли и с ясни финансови параметри. Крайното решение за бъдещата визия на площад „Централен” ще бъде взето на една от следващите сесии на Общинския съвет в Пловдив.

 

Най-малката община в България вече има модерен площад   

Цвета ИВАНОВА

Граничното село Бойница – център на най-малката община в България, в която живеят под 1000 души, вече има обновен площад, съобщи кметът Анета Генчева. Тя, депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев и областният управител Албена Георгиева прерязаха лентата за откриване на новата придобивка.

На събитието присъстваха хора и от близките села на общината, тъй като в Бойница нов обект не е откриван от почти 50 години.

Площадът променя облика на селото – сега то изглежда по-уютно, чисто и модерно.

В един от ъглите на обновения площад е изграден и кът за шах

Със средства в размер на 500 000 лв., отпуснати на общината от кабинета, площадът е преобразен до неузнаваемост. На мястото на старите разрушени базалтови плочи е положена нова настилка, оформени са кътове за отдих, беседки, изградена е съвременна детска площадка, направена е открита сцена за концерти и фестивали. Обновен е и близкият парк, приличащ доскоро на зелена джунгла. В един от ъглите на площада има кът за атрактивен шах.

Общата площ на обновеното пространство е 7 дка. Строителните работи са извършени през това лято, а преди дни площадът бе открит тържествено.

Депутатът Владимир Тошев поздрави общинското ръководство и кмета за активността за преобразяване на селото. Тошев благодари и на строителите, работили качествено и изпълнили проекта в срок.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си