25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

София е на 40-о място в глобална класация за поскъпване на жилищата

София се изкачва с 50 места в глобалната класация на консултантската компания Knight Frank на градски жилищни пазари с най-бързо растящи цени в света. Столицата заема 40-о място сред 150 града с ръст на цените от 8,6% на годишна база. Индексът се отнася за четвъртото тримесечие на 2020 г., но Knight Frank използва за София данните от третото тримесечие на миналата година. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показаха, че цените на жилищата в София са отбелязали нов ръст от 8,6% през четвъртото тримесечие, информира investor.bg.

В класацията за предходното тримесечие (между юли и септември) българската столица се срина до 90-о място в индекса. По-рано този месец България зае 29-о място в класацията на компанията по страни.

Три турски града заемат първите места сред градовете с най-бързо растящи цени на жилищата в света – Анкара (30,2%), Измир (29,4%) и Истанбул (27,9%), но ръстът на цените в Турция е до голяма степен свързан с високата инфлация и траекторията на лирата, отбелязват от Knight Frank.

В топ десет попадат още Оукланд (26,4%), Санкт Петербург (25,4%), Сеул (22,3%), Москва (21,1%), Отава (19,7%), Уелингтън (18,4%) и Халифакс (16,3%). Още 20 града отбелязват двуцифрен растеж на цените на жилищата.

На обратния полюс цените на жилищата в индийския град Ченай са поевтинели най-много към края на миналата година със спад от 9%. Следват Дубай с понижение на цените от 7,1% и още един индийски град – Пуна, със спад от 5,3%. Мадрид, Генуа и Барселона също попадат в десетката на най-поевтиняващите градски жилищни пазари в света с понижение на цените от съответно 3,7%, 2,9% и 2,5%. Цените на жилищата са намалели в общо 38 града, включени в индекса на Knight Frank

В глобален план цените на жилищата в света са нараснали средно с 5,6% през 2020 г., което е ръст спрямо 3,2% през 2019 г.

Бъдещото представяне на индекса ще зависи от много фактори, не на последно място и от скоростта на разпространение на ваксините, последиците от третите блокади на големи европейски пазари и отслабването на фискалните стимули, което може да застраши работни места и изплащане на ипотечни кредити и да подкопае нагласите на купувачите през второто полугодие на тази година.

Related Articles

Модернизират осветлението в 14 столични района

Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София. Предложението предстои да бъде одобрено на...

Стартира информационен сайт за въвеждане на еврото у нас

Министерството на финансите стартира информационен сайт, посветен на въвеждането на еврото в България. Целта на електронната страница е да бъде полезен и сигурен източник...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ