София въвежда пилотно автоматизиран контрол на сметосъбирането

0

Целта е да се оптимизира обслужването на съдовете за смесен битов отпадък

Пилотен проект за автоматизиран контрол на сметосъбирането от контейнерите за смесен битов отпадък е в процес на тестови период в София. Той се реализира по възлагане от Столична община на екип от млади хора. Проектът се базира на стартъп Binary. Кметът на София Йорданка Фандъкова разговаря с екипа и се запозна с процеса на контрол и събиране на данни в офиса на Binary. Търсим иновативни идеи, които развиват виждането ни за столицата като зелен град. Важно е, че системата позволява да се контролира процесът на генериран трафик при сметоизвозване, както и да се надгради системата в зависимост от спецификата на различните райони на София, каза градоначалникът. Целта на пилотния проект е оптимизиране на управлението на сметосъбирането, което ще осигури видимост за процесите по запълване и обслужване на контейнерите за смесен битов отпадък чрез платформа за наблюдение в реално време. Данните се проследяват по дни и часове чрез gps и сензор.

Чрез електронна платформа се вижда запълняемостта на капацитета на контейнера, като цветен код индикира пет нива на запълване. Платформата показва също кога контейнерът е обслужен от камион на оператора. По този начин се получава информация за средното време за запълване, броя събирания за 24 часа и ефективност на обслужването. Тестовият период към момента се реализира на територията на кв. „Люлин”, „Разсадника”, „Бели брези” и „Красно село”.

Подземни контейнери за първи път в Пловдив

19-PLOVDIVВсички контейнери за смет по емблематичната за Пловдив ул. „Отец Паисий” ще бъдат вкарани под земята. Предвидени са три зони с по три контейнера, а инвестицията за всяка от тях е около 18 000 лв., уточняват от администрацията. Проектът е пилотен за града и се планира същият модел с боклука да се повтори и на централната ул. „Иван Вазов”.

 

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си