София блокирана от ремонти през лятото

0

По части от едни от най-натоварените пътни артерии в София вече вървят ремонти, а плановете на общината предвиждат това да стане на общо 7 зони в столицата.

Вече се работи около Лъвов мост и Семинарията както и на други места в града. За тези проекти, както и за подлези и строителството на нови естакади общината е предвидила за 2014 г. около 120 млн. лв. Част от средствата се осигуряват от заема за 50 млн. евро от Европейската инвестиционна банка.

В края на февруари започна изграждането на кръговото кръстовище при Лъвов мост, като сега е затворено част от северното платно на бул. „Сливница” (между ул. „Раковска” и бул. „Хр. Ботев”. След това ще се оправи и южното, а движението ще се прехвърли по готовото. Самият мост ще бъде изцяло затворен в разгара на лятото за около 2 месеца, когато ще се извърши и ремонтът му и ще бъде завършено кръговото кръстовище. В момента на северното платно на между бул. „Мария Луиза” и ул. „Раковска” се подменят част от подземните комуникации. Общината планира цялото кръстовище да бъде пуснато до началото на ноември.

През лятото ще бъде положен и нов асфалт на бул. „Мария Луиза” от бул. „Сливница” до Халите.

Ремонтът на бул. „Цариградско шосе” от бул. „Г. М. Димитров” до бул. „Александър Малинов” ще се извършва също с прехвърляне движението от една в друга лента. Първо ще се обнови и надлезът при 4-и километър, а след това и мостът при бул. „Александър Малинов”, на разклона към аерогарата. Ремонтите в тази част на булеварда ще продължат до края на лятото.

Вече върви и обновяването на трамвайното трасе по бул. „България”, като работата там ще продължи около 3 месеца.

До края на юли трябва да завърши ремонтът в участъка от ул. „Летоструй” до Околовръстния път на бул. „Ботевградско шосе”. Освен нов асфалт проектът включва и пълно обновяване на петте моста по булеварда, който води към автомагистрала „Хемус”.

За 2 месеца до юни е планирано да продължат ремонтите на бул. „Никола Мушанов” между бул. „Възкресение” и ул. „Житница” и на бул. „Овча купел” от ул. „Житница” до бул. „Цар Борис III”. Предвижда се подновянане на настилката, а в участъците с павета те ще бъдат подменени с асфалт. Ще се ремонтира и отводняването, ще се изградят нови тротоари и бордюри и „джобове” за контейнерите за смет, ще се подмени уличното осветление.

Плановете на общината за летните ремонти включват и обновяването на на бул. „Сливница” – между булевардите „Константин Величков” и „Петър Дертлиев”. Проектът включва и надлезът при „Захарна фабрика”, който не е ремонтиран вече 40 години.

В следващите месеци ще започне и преасфалтирането на улица „Г. С. Раковски” между бул. „Княз Дондуков” до ул. „Козлодуй”.

Осигурено е и финансиране за разширението на булевардите „Тодор Каблешков” и „Опълченска”. Строителството ще започне след приключване на отчуждаването.

 Отложиха с 2-3 месеца новото метро под бул. „Черни връх”

 Изграждането на нова отсечка от столичното метро под бул. „Черни връх” между станция „Джеймс Баучър” и ул. „Сребърна”, което бе насрочено за началото на април ще започне през юни или юли, решиха от столичната община.

Основната причина за отлагането е, че наблизо се работи по друг голям обект – кръстовището на две нива до семинарията. Той предизвиква огромни задръствания по булевардите „Никола Вапцаров” и „Симеоновско шосе” и евентуален строеж и по бул. „Черни връх” би блокирал напълно трафика в района.

Реализацията на проекта за метрото до кв. „Хладилника” трябва да продължи 22 месеца. В отсечката между улиците „Елин връх“ и „Орел“ ще се строи тунелно и няма да има проблеми за трафика. В останалите части по трасето ще има открити 2 строителни площадки. Едната обхваща трамвайното ухо на линия №10 и ще включва и пазара и източното платно на булеварда. Другата ще заеме също източното му платно южно от ул. „Сребърна“.

7 нови метростанции да бъдат открити до април 2015 г., планират от общината на София. Те са част от разширението на първия лъч на метрото от „Цариградско шосе” до летището и от „Младост 1” до Бизнес парка.

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си