12 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

Сотбис подготвя търг на произведения от личната колекция на Кристо и Жан-Клод

Сотбис кани света да надникне в този на Кристо и Жан-Клод с търг на произведения от личната им колекция. Аукционът ще предложи почти 400 екземпляра, притежание на знаменитата двойка. Той ще се проведе на 17 февруари в рамките на две кампании на живо от Париж, както и онлайн едновременно.

“Винаги е специален момент, когато произведения от лични колекции на художници се появяват на пазара, още повече, когато тези художници са сред най-известните имена в света”, пишат от Sotheby’s.

Лотът с подбрани произведения на изкуството ще представи обхвата на техните артистични вдъхновения, приятелства с водещи художници от 20-ти век и прочутото студио, където Кристо и Жана-Клод сътворяват своята художествена визия за света.

Студиото на Кристо и Жан-Клод / снимка: Andrndré Grossman ©The estate of Christo V. Javacheff.

Колекцията включва и няколко творби на самите художници, които обхващат тяхната дългогодишна работа, включително и много от най-монументалните им проекти на открито като “Опакования Пон Ньоф” например.

„Загубихме един от гигантите на съвременното изкуство, чието огромно влияние трудно би могло да бъде заменено“, казва Симън Шоу от Сотбис.

“Заедно с Жан-Клод, Кристо промени визуалния език на изкуството по начин, който никой друг художник не е правил досега, трансформирайки обществената гледна точка и очакванията за това какво може да бъде изкуството и как може да се изживее”.

Търгът на Сотбис е част от серия кампании и арт инициативи за 2021 г., които ще се проведат в Париж и по света като ретроспекция за магическата визия на света, която Кристо и Жан-Клод създадоха.

Финалът ще бъде поставен с обвиването на Триумфалната арка, логично пренасяйки цялата история на легендарната двойка в техния любим Париж.

Кристо, 1935 – 2020 – Проект за опаковане на магазин, ще бъде предложен на аукциона с начална цена от 200 000 евро, според оценката на Sothesby’s.

Част от личната колекция на двойката: William N. Copley, 1919 – 1996, Lady Windermere’s Fan. Оценката на Sothesby’s: 50 000 – 70 000 евро.

Източник: Sotheby’s / заглавна снимка: Кристо и Жан-Клод, Хауърд Стрийт 48, Ню Йорк/ фотограф: Wolfgang Volc © The estate ot Christo V. Yavacheff.

Related Articles

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ