25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Соларна централа намалява разходите за ток на Община Банско

Фотоволтаична централа монтира върху покрива на административната си сграда Община Банско. Тя е с мощност до 35 кW и е реализирана по проект на Националния доверителен екофонд. Общата й стойност е 61 652 лв., от които собственото финансиране е в размер на 11 652 лв.

Реализацията на проекта за зелена енергия е част от „зелената” политика на Община Банско. Използването на соларна енергия ще позволи на Общината да бъде по-малко зависима от електропреносната мрежа и ще намали разхода за еленергия, посочват от администрацията.

Допълнителен бонус е намаляване замърсяването на въздуха с въглероден диоксид от използването на твърдо гориво. Това е важно както за жителите на града, но и за туристическия бизнес, тъй като активният туристически сезон съвпада с отоплителния, а качеството на въздуха е фактор за привличане на туристи, допълват от Общината.

Related Articles

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...

Започва авариен ремонт на поликлиниката в Свищов

Неотложен авариен ремонт и хидроизолация ще бъдат извършени на северната част на покрива на поликлиниката в Свищов. Спешните дейности се налагат поради установен теч,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ