5 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Соларна централа намалява разходите за ток на Община Банско

Фотоволтаична централа монтира върху покрива на административната си сграда Община Банско. Тя е с мощност до 35 кW и е реализирана по проект на Националния доверителен екофонд. Общата й стойност е 61 652 лв., от които собственото финансиране е в размер на 11 652 лв.

Реализацията на проекта за зелена енергия е част от „зелената” политика на Община Банско. Използването на соларна енергия ще позволи на Общината да бъде по-малко зависима от електропреносната мрежа и ще намали разхода за еленергия, посочват от администрацията.

Допълнителен бонус е намаляване замърсяването на въздуха с въглероден диоксид от използването на твърдо гориво. Това е важно както за жителите на града, но и за туристическия бизнес, тъй като активният туристически сезон съвпада с отоплителния, а качеството на въздуха е фактор за привличане на туристи, допълват от Общината.

Related Articles

Започва спешна рехабилитация на улиците във Варна

По нареждане на кмета започва спешна рехабилитация на пътната мрежа във Варна. От дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ информират, че до един месец договорите...

Русе – топ дестинация за туристи, Банско – най-посещаван сред зимните курорти

През 2023 г. най-голямо повишение на туристопотока в традиционните градски дестинации отбелязва Русе. Това показват данните на Единната система за туристическа информация. С малко...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ