Смарт пътека ще води туристи до Мальовица

Това ще е първото подобно съоръжение у нас

0

Подготвя се оборудване за пъвата у нас смарт туристическа пътека. Тя ще е в обсега на Мальовица, а пилотният проект е на стойност 180 хил. лв. По трасето ще има стълбове със смарт устройства, информират от Българския туристически съюз (БТС). Те ще са с автономно захранване от слънцето или вятъра. От тях ще се зареждат мобилни телефони, ще подават звуков и светлинен сигнал при бедствие в планината. Стълбовете имат и бутон за връзка със спасителната служба. Системата ще дава възможност за валидиране на планинска застраховка, а при пълна мъгла ще може да се вижда на мобилния телефон маршрутът.

Първите такива системи ще се инсталират по пътеката към Мальовица и ще са само на 4 стълба, за да се изследва ефективността им. След това ще се прецени къде още да се монтират такива устройства и да се развие системата. Подобна техника има единствено в Алпите на маршрутите за алпинисти, чрез които те да търсят връзка при необходимост.

За реализация на идеята БТС ще кандидатства съвместно с Университета по библиотекознание и информационни технологии пред Фонда за фундаментални научни изследвания.

БТС кандидатства за финансиране по линия на Норвежката програма с проект, свързан с инфраструктурата за планински туризъм. С 1,2 млн. евро кооперации ще се включат във възстановяването на изоставени хижи, заслони и пътеки у нас.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си