Въпреки препятствията ремонтите на НДК и инфраструктурата на София приключиха в срок

4-5-NDK-PANO-3България посрещна 2018-а в центъра на европейското внимание. С настъпването на новата година държавата поема за първи път в историята си председателството на Съвета на Европейския съюз. Като ръководител на Съвета страната ще има възможност да изиграе важна представителна и посредническа роля, както и да се опита да привлече вниманието на ЕС към въпроси, които смята за значими както за целия Алианс, така и конкретно за региона.

4-5-NDK-vodi.-3jpgПоемайки европредседателството за половин година, страната ще се превърне в лице на една от основните институции на Съюза и в двигател на важни политически дискусии. Подготовката за голямото събитие бе във фокуса на общественото внимание през втората половина на отминалата 2017-а. Заради Брекзит се наложи ротацията да стане по-рано, което съкрати с 6 месеца времето за подготвянето на българското домакинство. Типично по нашенски, управляващите и опозицията в парламента си размениха удари за хода на ремонтните и подготвителните дейности, за разходването и преразхода на средства, за спазените и пропуснати срокове. Прокуратурата дори разследва екипа на НДК за неправилно изразходвани средства при ремонта на сградата, огласи в началото на юни 2017-а говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Разследването се водеше срещу неизвестен извършител, като от прокуратурата бе назначена експертиза. В официална позиция ръководството на НДК заяви, че всички пари за преустройството на сградата се отчитат прозрачно и при строг контрол от страна на Министерството за българското председателство на ЕС.

4-5-NDK-vodi.4jpg

В края на миналата година от там обявиха, че имаме пълна готовност за важната функция, а НДК се превърна в най-красивата и сигурна сграда, в която ще се провежда българското председателство на Съвета на ЕС. Министрите Лиляна Павлова и Боил Банов, заедно с директора на НДК Борислав Великов, представиха на журналистите НДК броени дни преди старта на българското европредседателство. Ремонтирани са над 70% от сградата, а това, което не е ремонтирано основно, е реновирано, реставрирано.

Министър Банов заяви, че дълги години в НДК не е правен никакъв сериозен ремонт. За него са инвестирани 45 млн. лв. Обиколката на журналистите започна от вход А-6, който ще бъде представителният вход и от него ще влизат всички гости.

4-5-NDK-Vodi4„Инвестирахме и направихме всичко възможно официалният вход да бъде изцяло реновиран”, обясни Банов. Бяха показани и залите за пресконференции, както и заседателната зала. Всички пана и мозайки в НДК днес са реставрирани, а самият дворец ще бъде най-красивата сграда, в която ще се провежда европредседателството. Охранителната система на НДК струва 12 хил. лв., като тя е една от най-добрите в Европа. Министър Лиляна Павлова заяви, че първата и голяма официална среща ще се проведе в НДК на 11 и 12 януари. Тя обяви още, че първото ръкостискане с официалните гости ще е на брандираната стена след влизане през А-6. „Вторият поток гости ще влиза през А-4. Те ще посещават зали 7, 8 и 9, където ще се провеждат останалите заседания”, обясни Павлова.

4-5-NDK-Vodi2Лиляна Павлова обърна внимание, че зала 3 е предвидена за пленарни заседания, зала 10 – за обяд, а зала 6 е предназначена за международен пресцентър. По думите й, ще бъде направено пълно затъмнение с необходимото брандиране и изискуемите трибуни и микрофони, с 260 седящи места за представителите на медиите.

Зала 3, която ще бъде основната пленарна зала за европредседателството, беше наречена „уникална и без аналог” от министър Банов. Министър Павлова допълни, че в нея са поместени ремонтирани кабини, които да отговарят на всички изискванията на Генерална дирекция „Преводи” на ЕК. „Включително с обезшумяване на столовете, на масите в кабините, за да не предизвикат дискомфорт по време на превод”, коментира тя и допълни, че има и ново студио на БНТ. Паралелно с мегаремонта на НДК бе направен и ремонт на площад „България” пред Националния дворец на културата. Реконструкцията на района е на обща стойност 5 млн. лв, като в тази сума влиза подмяната на настилките, поставянето на хидроизолация и ремонтът на отделни елементи от подлезите. Пространството с площ 12 дка не е реновирано от 15 години, информират от Столична община. Във връзка с подготовката на НДК за председателството на ЕС в България са поставени нови осветителни стълбове, както и допълнително залесяване и зацветяване, което да преобрази тотално зоната, коментираха от администрацията.

Нова система ще помага на делегатите да се ориентират в столицата

4-5_Tabeli.2Столична община стартира комуникационна кампания за европредседателството ни „София общува”. Тя включва система за ориентация в градския транспорт, за пешеходна и визуална ориентация. Предвижда се в средата на януари в центъра на София да бъдат поставени 40 информационни табели. Те ще бъдат поставени върху метални конструкции, горната им част ще е със светлоотразително фолио, за да се вижда ясно и вечер, и ще бъдат на два езика. От таблата ще става ясно на кое място се намира човек, каква забележителност има в съответната обозначена посока, нейният номер на разположената по-ниско карта, както и пиктограми на значимите обекти. Системата за ориентация в градския транспорт също става двуезична. В светлосиньо ще са тролейбусните линии, в оранжево – трамвайните, а в червено – автобусните. Отгоре ще бъде изписана спирката, нейният номер, видовете транспорт, които минават през нея, номерата на линиите и посоката на движение. Предстои да се въведе и QR код на всяка спирка, който да дава моментална информация.

4-5_Tabeli.2-1Първите две букви от името на града, които са на латиница – „So” (толкова), са акцент във визуалната кампания с шест послания. Те са So green Sofia, So welcoming Sofia, So united Sofia, So innovative Sofia, So creative Sofia и So ancient Sofia. Посланията са в нюансирани цветове на герба на София и ще бъдат поставени на билбордове на летището, в центъра, на входовете на града, на метростанции и други места.

Кампанията е разработена въз основа на опита на Амстердам и Братислава, които вече са били градове домакини на председателството на ЕС.

ФАКТИ

Посрещаме 25 хиляди гости с 300 събития и подаръци за близо 1 млн. лв.

Националните министри на всички 28 държави членки в Съвета на Европейския съюз заседават по въпроси от различни области. Съветът има законодателни правомощия, голяма част от които споделя с Европейския парламент. Освен това той координира политиките на държавите, сключва международни споразумения и определя външната политика на ЕС според насоките на Европейския съвет, който е отделен орган. Председателството на Съвета на ЕС се сменя на ротационен принцип на всеки шест месеца, като се образуват т.нар. „тройки” от последователни водачи. България образува такава заедно с Естония и Австрия.11-NEW

Като ръководител страната ни ще организира и управлява заседанията на Съвета и ще го представлява в отношенията му с Европейската комисия и Европейския парламент.

В календара на българското председателство са записани близо 300 събития, като сградата домакин е Националният дворец на културата в София, който претърпя основен ремонт.

Влизайки в лидерска позиция, България получава възможност да постави на преден план за преговори теми и инициативи от национален интерес. От друга страна обаче, тя трябва да действа като честен и безпристрастен посредник. Като приоритети на председателството страната ни определи бъдещето на Съюза, сигурност и стабилност, цифрова икономика. Важен акцент ще бъде и развитието, и свързаността на Западните Балкани.

Очаква се броят на гостите, които ще пристигнат в България, да достигне 25 хиляди души.

Всеки един от тях ще получи специален подарък плюс папки, тефтери, химикали и други.

Подготвени са общо около 50 000 пакета, като 18 000 са изпратени в постоянното ни председателство в Брюксел за участниците в събитията там.

Основната част от подаръка за мъжете е вратовръзка, а за жените – шал. Аксесоарите са изработени в два варианта – копринени и от вискоза – съответно за ВИП гостите и за всички останали. За ВИП гости ще се смятат премиери, министри, зам.-министри и ръководители на делегации. Подготвени са 16 000 стандартни и 900 луксозни шала, 20 000 стандартни и 1100 луксозни вратовръзки. В дизайна им са вплетени мотиви от българска шевица, а визията им е изработена от дизайнера Гергана Станкова.

4-5-NDK-vodi.2jpg

Гостите ще получат още и специални монети. За ВИП участниците ще има сребърна монета със златно покритие с логото на председателството, а за всички останали – специална емисия на монета от 2 лева също с логото на председателството. В подаръците са включени още и вече валидираната пощенска марка, която е издадена в лимитирана серия, за да има колекционерска стойност, пакетчета лавандула, тъй като страната ни вече е най-големият износител на лавандула, розово масло, мобилно зарядно за телефон и др. За подаръците са похарчени близо 1 млн. лв. Председателството ще бъде открито на 11 януари с официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“.

За негово мото България избра националния си девиз „Съединението прави силата”.

Снимки: Юлия Лазарова

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си