Навигатор Home » Новини » След дебати Бронзова къща превръща мястото на мавзолея в артзона за година

След дебати Бронзова къща превръща мястото на мавзолея в артзона за година 

2-bronzova-kyshta-1

Художествена инсталация „Бронзовата къща“ ще бъде изградена на мястото на разрушения мавзолей на Георги Димитров в центъра на София, реши Столичният общински съвет. Произведението ще бъде монтирано за периода януари-декември 2018 г. и с него столицата ще посрещне председателството на Съвета на ЕС. Артинсталацията е подарък на страната ни от Австрия, която ще поеме финансово и нейния монтаж. Замисълът е артсградата да се превърне в международно разпознаваем символ на българската столица и да се открие в навечерието на Българското председателство на ЕС.

Автор на произведението е скулптoрът Пламен Деянофф. Идеята му за „Бронзовата къща” възниква преди 12 години. За този период тя еволюира в творчеството на българо-австрийския художник Пламен Деянофф. Това е неговият най-мащабен, най-известен и най-комплексен проект, вдъхновен от традиционната българска архитектура, в който участват много европейски музеи, държавни институции, фондации, галерии, колекционери, меценати и специалисти в сферата на съвременното изкуство, историята, архитектурата и урбанистиката. „Бронзовата къща” е най-голямата скулптура и ще е произведена изцяло от масивен бронз. Тя е висока 14 м, а основата й е с размери 7 х 7 м. Ще се състои от повече от 1000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елемента.

Скулптурата е функционален архитектурен обект. Във вътрешното пространство на сградата ще има зала, отворена за широката публика. В нея се предвижда да има сцена за събития от различен характер – концерти, театрални представления, изложби, конгреси или други мероприятия с представителен характер. Община София ще използва „Бронзовата къща” за своя ежегоден културен календар.

Пламен Деянофф е роден през 1970 г. във Велико Търново. Работи и живее във Виена и Велико Търново. Завършва Националната художествена академия в София, след което учи в Pratt Institute, Ню Йорк. През 1997 г. завършва Akademie der bildenden Kunste във Виена с магистратура по скулптура при проф. Микеланджело Пистолето. През последните 20 години Пламен Деянофф има в биографията си над 300 изложби, от които 60 са самостоятелни.

При представянето на проекта си пред експерти авторът разкри, че е избрал за образец „Хрельовата кула“ в Рилския манастир, защото според него тя е чудесен пример за постиженията на средновековната архитектура на България. Деянофф вече е показвал елементи от „Бронзовата къща“ по цял свят – от биенале в Шанхай през изложби в Европа и Америка. По време на обществените обсъждания проектът срещна и критики. Според експерти техническо и конструктивно решение за това предложение още няма, липсвало и предвиденото в законите градоустройствено решение. Освен това теглото на Бронзовата къща може да надхвърли десетина тона, а за временен (преместваем) обект не би трябвало да се изливат носещи многотонова тежест основи. Специалистите смятат, че би било добре да има официална и публична информация за финансирането от Австрийското посолство и Столична община, а за визията на площад „Ал. Батенберг” е нужно да се проведе широка обществена дискусия и да се намери едно трайно решение.

 

Добавете коментар